Budni budite da uzmognete umaći svemu što se ima zbiti!

Evanđelje dana za subotu, 26. studenoga 2022. godine: “Budni budite da uzmognete umaći svemu što se ima zbiti!” (Luka 21, 34-36)

Čitanje Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.«

Evanđelje dana – komentar

Isus je više puta upozoravao svoje učenike tijekom posljednjeg dijela svoje službe da ostanu budni i spremni za Njegov povratak. Ne smijemo biti opterećeni stvarima ovoga svijeta, niti opuštati u vlastitim grijesima i razvratnostima jer Njegov dolazak “kasni”.

Što znači biti spreman? Znači li to znati točno vrijeme Njegova povratka – dan ili sat? Ne, ne možemo znati kada će se vratiti (Matej 24, 36-39). A o čemu je onda riječ? To znači živjeti budno, u očekivanju i nadom u Isusov skori povratak. On je blizu i može se vratiti u bilo koje vrijeme.

Što vas u životu sprječava da tražite Isusa? Ovdje je potrebno malo preispitivanja. Ako sami sebe ne pogledamo izbliza, kako ćemo znati što treba promijeniti?

“Same sebe ispitujte, jeste li u vjeri! Same sebe provjeravajte! Zar ne spoznajete sami sebe: da je Isus Krist u vama? Inače niste pravi.” (2. Korinćanima 13, 5)

Živimo u vremenu kada je Njegov povratak bliži nego ikad prije. S obzirom na sve znakove koje vidimo, a osobito strah u ljudima, možemo biti sigurni da se ispunjava Njegova Riječ. On uskoro dolazi!

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče Nebeski, priznajem da sam sklon grijehu i predavanju stvarima ovoga svijeta. Oprosti mi za sva moja zlodjela i tjelesnost kojoj se prepuštam. Pomozi mi da budem budan i na oprezu po pitanju svoje duhovnosti, kako bih u svakom trenutku bio spreman za Tvoj slavni dolazak. U Isusovo ime, amen.