Carinik siđe opravdan kući svojoj, a ne farizej
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za subotu, 9. ožujka 2024. godine: Carinik siđe opravdan kući svojoj, a ne farizej. (Luka 18, 9-14)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče Isus ovu prispodobu.
»Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili — kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’
A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ‘Bože, milostiv budi meni grešniku!’
Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.« (Luka 18, 9-14)

Evanđelje dana – komentar

Ova usporedba odnosi se na ljude koji se pouzdaju u sebe da su pravednici i koji sve druge preziru kao manje vrijedne. Nazivajući one prve farizejima, Spasitelj nije ostavio ni najmanju sumnju o kojoj vrsti ljudi govori. Iako se farizej naoko molio, on se zapravo nije obraćao Bogu. Umjesto toga, hvastao se svojim ćudoređem i vjerskim postignućima. Umjesto da se usporedi s Božjim savršenim mjerilom i uvidi kako je zapravo grešan, uspoređivao se s drugima u društvu i dičio se da je bolji. Često izgovaranje zamjenice ja otkriva pravo stanje njegova srca kao umišljenog i samodostatnog.

Carinik je bio izrazita suprotnost. Stojeći pred Bogom, osjetio je svoju krajnju bezvrijednost. Bio je posve ponižen. Ne htjede ni očiju podignuti prema nebu, nego se udaraše u prsa vapeći Bogu za milost: “Bože, milostiv budi meni grešniku!”. 

Gospodin Isus je podsjetio svoje slušatelje da Bog prihvaća duh samoponiženja i pokajanja. Za razliku od onoga što bismo mi mogli zaključiti na temelju ljudske vanjštine, carinik siđe opravdan kući svojoj. Bog uzvisuje ponizne, ali ponizuje one koji se uzvisuju. (William MacDonald: “Komentar Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, budi i meni milostiv svakoga dana. Sagriješim mislima, riječima ili djelima i uvijek trebam Tvoj oprost. Neka me Tvoj Duh upućuje gdje se trebam mijenjati i kojih se loših stvari trebam odreći. Amen!