Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za subotu, 17. veljače 2024. godine: Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje. (Luka 5, 27-32)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.« (Luka 5, 27-32)

Evanđelje dana – komentar

Levi je bio carinik koga je postavila rimska vlast. Takve su ljude njihovi sunarodnjaci Židovi mrzili, ne samo poradi te suradnje s Rimom nego i zbog njihova nepoštenog ponašanja. Isus ga je pozvao da bude njegov sljedbenik i Levi zapanjujuće hitro sve ostavi, ustane i pođe za njim. U kući je priredio veliku gozbu. Neki kažu da su tri razloga zbog kojih je Levi priredio veliku gozbu. Htio je iskazati štovanje Gospodinu, javno posvjedočiti svoju pripadnost i želio je svoje prijatelje upoznati s Isusom.

Isus je jeo s carinicima i grešnicima, a farizeji i pismoznanci su ga kritizirali što se druži s tim talogom društva. Odgovarajući im, Isus je rekao da je njegov postupak potpuno u skladu sa svrhom njegova dolaska na svijet. Zdravi ne trebaju liječnika, nego bolesni. Zato je i rekao: “Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.” Upravo su carinici i njima slični shvatili da su grešnici i da trebaju spasenje od svojih grijeha. Spasitelj je došao zbog ljudi poput njih. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, hvala što si došao na ovaj grešan svijet, patio i umro za nas grešnike. Dao si svoj život da bismo mogli imati vječni život. Tvoj dar je neizmjeran. Pomozi nam da se svakodnevno otvaramo radu Tvoga Duha. Neka nam ukazuje na stvari za koje se trebamo pokajati i kojih se trebamo odreći. Pomozi da ostanemo vjerni do kraja života. Amen!