Nisam došao zvati pravednike, nego grješnike

Evanđelje dana za subotu, 13. siječnja 2024. godine: »Nisam došao zvati pravednike, nego grješnike.« (Marko 2, 13-17)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus ponovno iziđe k moru. Sve je ono mnoštvo grnulo k njemu i on ih poučavaše. Prolazeći ugleda Levija Alfejeva gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim.

Kada zatim Isus bijaše za stolom u njegovoj kući, nađoše se za stolom s njime i njegovim učenicima i mnogi carinici i grešnici. Bilo ih je uistinu mnogo. A slijedili su ga i pismoznanci farizejske sljedbe pa vidjevši da jede s grešnicima i carinicima, rekoše njegovim učenicima: »Zašto jede s carinicima i grešnicima?« Čuvši to, Isus im reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike. (Marko 2, 13-17)

Evanđelje dana – komentar

Dok je poučavao uz more, Isus ugleda Levija gdje prikuplja porez. Levija poznajemo kao Mateja, koji je kasnije napisao prvo evanđelje. Bio je Židov, a li je njegovo zanimanje bilo vrlo nežidovsko s obzirom na to da je prikupljao poreze za omraženu rimsku vlast! Takvi ljudi nisu uvijek bili poznati po svom poštenju – zapravo, njih se, kao i bludnice, smatralo talogom društva.

Ipak, Leviju služi na vječnu čast što je, kad je čuo Isusov poziv, sve ostavio i pošao za Njim. Neka svaki od nas bude poput njega u trenutačnoj i bezuvjetnoj poslušnosti. To bi nam katkada moglo izgledati kao velika žrtva, ali u vječnosti se na to uopće neće gledati kao na žrtvu. Kao što reče misionar i mučenik Jim Elliot: “Nipošto nije budala onaj koji daje ono što se ne može zadržati kako bi dobio ono što ne može izgubiti.”

Gozbja je upriličena u Levijevoj kući kako bi prijatelje mogao upoznati s Gospodinom Isusom. Većina njegovih prijatelja bili su kao i on – carinici i grešnici. Isus je prihvatio poziv da bude s njima.

Pismoznanci i farizeji su mislili da su ga uhvatili u teškom prijestupu. Umjesto da se obrate izravno Njemu, otišli su Njegovim učenicima i pokušali potkopati njihovo povjerenje i odanost. Kako to da njihov Učitelj jede i pije s carinicima i grešnicima?

Čuvši to, Isus ih podsjeti da liječnik ne treba zdravim ljudima, samo onima koji su bolesni. Pismoznanci su mislili da su zdravi, zato nisu shvatili da im treba Veliki liječnik. Carinici i grešnici priznali su svoj grijeh i potrebu za pomoći. Isus je došao grešnicima poput njih – a ne ljudima uvjerenim u svoju pravednost.

Ima u tome jedna pouka i za nas. Ne smijemo se zatvoriti u kristijanizirane društvene krugove. Umjesto toga bismo trebali nastojati prići bezbožnima da ih predstavimo svom Gospodinu i Spasitelju. Prilazeći grešnicima, ne bismo smjeli učiniti ništa što bi ugrozili naše svjedočanstvo, niti dopustiti da nas nespašeni spuste na svoju razinu. Trebali bismo preuzeti inicijativu u skretanju prijateljstva na pozitivne kanale duhovne korisnosti. Lakše bi bilo izdvojiti se od pokvarena svijeta, ali Isus to nije učinio i to ne trebaju učiniti ni Njegovi sljedbenici.

Pismoznanci su mislili da će narušiti Gospodinov ugled nazivajući Ga prijateljem grešnika. Ali uvreda koju su mu kanali nanijeli postala je dragom nagradom. Njega svi spašeni rado priznaju prijateljem grešnika i zbog toga će Ga vječno voljeti. (Prema “Komentaru Novoga zavjeta” autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče nebeski, molim Te, povećaj moju hrabrost i otvori skrovita mjesta u mom srcu koja nisam u potpunosti ponudio gospodstvu Tvoga Sina i mog Spasitelja. Pomozi mi da u svakom trenutku budem svjestan svoje malenkosti, slabosti, grešnosti i Tvog spasiteljskog veličanstva. U Isusovo ime, molim. Amen.

NAJNOVIJE!