Duh Istine svjedočit će za mene

Evanđelje dana za ponedjeljak, 6. svibnja 2024. godine: Duh Istine svjedočit će za mene. (Ivan 15, 26 – 16, 4a)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kada dođe Branitelj
koga ću vam ja poslati od Oca
— Duh Istine koji od Oca izlazi —
on će svjedočiti za mene.
I vi ćete svjedočiti
jer ste od početka sa mnom.
To sam vam govorio
da se ne sablaznite.
Izopćavat će vas iz sinagoga.
Štoviše, dolazi čas
kad će svaki koji vas ubije
misliti da služi Bogu.
A to će činiti
jer ne upoznaše ni Oca ni mene.
Govorio sam vam ovo
da se, kada dođe vrijeme,
sjetite da sam vam rekao.« (Ivan 15, 26 – 16, 4a)

Evanđelje dana – komentar

Unatoč odbacivanju, i dalje će se svjedočiti za Krista. To će činiti Tješitelj – Duh Sveti. Gospodin je ovdje rekao kako će on poslati Duha od Oca. U Ivanu 14, 6 Otac je poslao Duha. Nije li to još jedan dokaz jednakosti Oca i Sina? Duh svjedoči za Krista. To je njegovo veliko poslanje. Ne želi ljude zaokupiti samo sobom, iako je jedan od članova Trojstva.

Duh će svjedočiti izravno kroz učenike. Oni su bili s Gospodinom od početka njegovog javnog djelovanja i osobito su osposobljeni govoriti o njegovoj osobi i djelu. Zbog toga će ih mrziti i progoniti. Gospodin im je to unaprijed rekao kako se ne bi razočarali, sablaznili i užasnuli.

Izopćenje iz sinagoge držali su Židovi nečim najgorim što im se može dogoditi. A upravo će se to dogoditi Židovima koji su Isusovi učenici. A kršćansku će vjeru mrziti toliko da će oni koji je budu htjeli zatrti misliti da ugađaju Bogu. To je dokaz kako čovjek može biti veoma iskren, veoma revan, a ipak posve u krivu. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, zahvalni smo na daru spasenja i što si nas prihvatio kao svoje kćeri i sinove po vjeri u Isusa Krista. Neka nas Tvoj Duh još više uvodi u istinu Tvoje Riječi, kako bismo bili što sličniji Kristu. Pomozi da nam ništa ne bude teško učiniti za Tebe, pa makar to uključivalo i progonstvo i ljudsku mržnju. U Isusovo ime, amen!

NAJNOVIJE!