Branitelj, kojega će Otac poslati, poučit će vas o svemu

Evanđelje dana za ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine: Branitelj, kojega će Otac poslati, poučit će vas o svemu. (Ivan 14, 21-26)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.«
Kaže mu Juda, ne Iškariotski: »Gospodine, kako to da ćeš se očitovati nama, a ne svijetu?« Odgovori mu Isus:
»Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.
To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj — Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.« (Ivan 14, 21-26)

Evanđelje dana – komentar

Pravi dokaz nečije ljubavi prema Gospodinu jest držanje njegovih zapovijedi. Beskorisno je govoriti o ljubavi prema njemu ako ga ne želimo slušati. U izvjesnom smislu, Otac voli cijeli svijet, ali osobito voli one koji ljube njegova Sina Isusa.

Juda, ali ne Iskariotski, nije mogao shvatiti kako se Gospodin može očitovati učenicima, a da ga ne vidi i svijet. Nedvojbeno, mislio je na to da će Spasitelj doći kao pobjedonosni Kralj ili omiljeni junak. Nije razumio da će se Gospodin svojima očitovati na duhovni način. Oni će ga vidjeti vjerom kroz Riječ Božju.

Ako čovjek uistinu ljubi Gospodina, htjeti će držati sve što naučava, ne samo pojedine zapovijedi. Otac ljubi one koji su njegova Sina spremni slušati bez pitanja ili ograda. S druge strane, oni koji ga ne ljube ne drže ni do njegove riječi. Oni ne odbacuju samo Kristove, nego i Očeve riječi.

Dok je još bio s njima, naš je Gospodin do određene mjere poučavao svoje učenike. Nije im mogao otkriti više istine, jer je nisu ni mogli primiti.

Ali Duh Sveti će otkriti više toga. Otac ga je na Pedesetnicu poslao u Kristovo ime. Duh je došao u Kristovo ime u tom smislu da je došao predstavljati Kristovo dobro na Zemlji. Nije došao proslaviti sebe, nego dovesti muškarce i žene Spasitelju. “Poučavat će vas o svemu”, znači da Duh Sveti podsjeća na sve što je Spasitelj naučavao. Zapravo, moglo bi se reći da je Gospodin Isus iznio zametak svog učenja koje je Duh Sveti razvio u ostalom dijelu Novoga zavjeta. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, neka moja ljubav prema Tebi bude iskrena. Želim Te častiti riječima i djelima i biti izvršitelj Tvojih riječi. Neka Tvoj Duh oblikuje moj karakter tako da budeš zadovoljan mojom poslušnošću Tvojoj Riječi. Amen!

NAJNOVIJE!