Dva slijepca vjerujući u Gospodina ozdravljaju

Evanđelje dana za petak, 2. prosinca 2022. godine: Dva slijepca vjerujući u Gospodina ozdravljaju. (Matej 9, 27-31)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad je Isus odlazio, pođu za njim dva slijepca vičući: »Smiluj nam se, Sine Davidov!« A kad uđe u kuću, pristupe mu slijepci. Isus im kaže: »Vjerujete li da mogu to učiniti?« Kažu mu: »Da, Gospodine!« Tada se dotače njihovih očiju govoreći: »Neka vam bude po vašoj vjeri.« I otvoriše im se oči. A Isus im poprijeti: »Pazite da nitko ne dozna!« Ali oni, izišavši, razniješe glas o njemu po svem onom kraju.

Evanđelje dana – komentar

U Isusu vidimo puninu Božjeg milosrđa i snagu njegova kraljevstva – moć da spasi od smrti i uništenja, da oprosti grijehe i skine teret krivnje, te da izliječi slabosti i oslobodi potlačene. Isus nikada nije odbio donijeti Božje milosrđe onima koji su ga iskreno tražili.

Kako možemo tražiti i dobiti Božje milosrđe? Bog daje milost onima koji su ponizni u srcu – onima koji prepoznaju svoju potrebu za Bogom, njegovim oprostom i iscjeljujućom moći. Vjera je dar koji nam je besplatno dao Bog kako bi nam pomogao da Ga osobno upoznamo, razumijemo njegovu istinu i živimo u snazi ​​njegove ljubavi. Da bi vjera bila djelotvorna, ona mora biti povezana s povjerenjem i poslušnošću – aktivnom podložnošću Bogu i spremnošću da se učini sve što on naredi. Kada su dva slijepca pristupila Isusu, on je ispitao njihovu ozbiljnost kako bi ih ojačao u vjeri i pouzdanju u njegovu moć. Njihova je vjera rasla dok su s pouzdanom nadom odgovarali. Vratio im je vid – i fizički i duhovno.

Gospodin Isus želi da živimo u pouzdanom očekivanju da će ispuniti svoja obećanja i dovesti nas u puninu svoga kraljevstva – kraljevstva pravednosti, mira i radosti u Duhu Svetome (Rimljanima 14, 17). Poznajete li mir i radost Božjeg kraljevstva?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, priznajemo Te za Spasitelja i Gospodara naših života. Izveo si nas iz tame u svjetlo vječnoga života. Tvojim ranama smo iscijeljeni i imena su nam u Knjizi života. Pomozi da Te proslavljamo našim mislima, riječima i djelima. Amen!