Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava

Evanđelje dana za nedjelju, 26. veljače 2023. godine: Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava. (Matej 4, 1-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.« A on odgovori: »Pisano je: ’Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.’« Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: ’Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.’« Isus mu kaza: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!« Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.« Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ’Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’« Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

Evanđelje dana – komentar

Isus je vođen Duhom Svetim proveo četrdeset dana i noći u molitvi i postu na samotnom mjestu. Zašto je bio prisiljen tražiti samoću tako dugo? Je li to bio samo ispit koji ga je trebao pripremiti za njegovu službu? Ili ga je Sotona htio namamiti u zamku? Kroz Bibliju vidimo kako Bog ispituje svoje sluge da vidi jesu li prikladni da ih koristi. Bog je testirao Abrahama da dokaže njegovu vjeru. Izraelci su bili pod teškim kušnjama u Egiptu prije nego što ih je Bog oslobodio od njihovih neprijatelja. Isus nije bio iznimka u ovom ispitivanju.

Sotona će nas sigurno iskušati i dat će sve od sebe da nas natjera da izaberemo svoju volju umjesto Božje volje. Ako nas ne može natjerati da se odreknemo svoje vjere ili smrtno sagriješimo, onda će nas pokušati navesti da donesemo odluke koje će nas, malo po malo, odvesti od onoga što Bog želi za nas.

Isus je bio kušan poput nas i nije pobijedio svojom ljudskom snagom, već milošću i snagom koju mu je dao njegov Otac. Morao se odreći svoje volje za volju svoga Oca. Uspio je jer je želio ugoditi svom Ocu i vjerovao je da će mu Otac dati snagu da nadvlada prepreke koje su mu stajale na putu. Luka kaže da je Isus bio “pun Duha Svetoga” (Luka 4, 1). Kad ga je đavao kušao, Isus se nije pokušao boriti protiv svog protivnika vlastitom ljudskom snagom. Oslanjao se na snagu koju mu je dao Duh. Isus je došao svrgnuti zloga koji nas je držao zarobljenima grijehom i straha od smrti (Hebrejima 2, 14). Njegova poslušnost Očevoj volji i njegova spremnost da prigrli križ poništili su prokletstvo Adamove neposlušnosti.

Kako možemo nadvladati grijeh i potlačenost u našim osobnim životima? Gospodin nam daje svoga Duha Svetoga da nam bude snaga, vodič i tješitelj u kušnjama i nevoljama. Gospodin Isus je uvijek spreman izliti svoga Duha na nas kako bismo imali snage i hrabrosti oduprijeti se grijehu i odbaciti laži i prijevare Sotone. Bog želi da “bijemo dobar boj vjere” (1. Timoteju 6,12) snagom koja dolazi od Duha Svetoga.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, tvoja je riječ za mene život i radost. Ispuni me svojim Duhom da imam snage i hrabrosti prigrliti tvoju volju u svemu i odreći se svega što je protivno njoj. Amen!