Iziđe sijač sijati
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za srijedu, 24. siječnja 2024. godine: Iziđe sijač sijati. (Matej 13, 1-9)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama:
»Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk.«
»Tko ima uši, neka čuje!« (Matej 13, 1-9)

Evanđelje dana – komentar

Mnoštvo ljudi je nagrnulo k Isusu, on je ušao u lađu i počeo naučavati u usporedbama, pričama koje u sebi skrivaju duhovnu ili moralnu pouku. Prva usporedba govori o bacaču sjemena čije je sjeme palo na put (ptice su ga pozobale), na kamenito tlo, među trnje (zrnje je izniklo, ali nije moglo izrasti) i na dobro tlo. Samo je sjeme na dobroj zemlji produktivno. Ta dobra zemlja predstavlja pravog vjernika koji s otvorenošću sluša Božju Riječ i razumije je pokoravajući se onome što čuje.

Isus kasnije objašnjava značenje prispodobe svojim učenicima (Matej 13,18-23). Usporedbu je završio riječima: “Tko ima uši, neka čuje!” Nitko ne bi smio propustiti značenje njegovih riječi.

Sijanje sjemena koje se ukorijeni i raste

Što nam prispodoba o sjemenu i korijenju govori o Božjem kraljevstvu? Sveto pismo često koristi sliku plodonosnih biljaka ili stabala kako bi prenijelo načelo duhovnog života i smrti. Isusova prispodoba o sijaču usmjerena je na slušatelje njegove riječi. Postoje različiti načini prihvaćanja Božje riječi i oni u skladu s tim donose različite vrste plodova. Postoji slušatelj s predrasudama koji ima zatvoren um. Takva osoba je nepoučljiva i slijepa za ono što ne želi čuti. Tu je i plitak slušatelj. On ili ona ne uspijeva dobro razmisliti o stvarima; nedostaje im dubina. U početku mogu odgovoriti emocionalnom reakcijom, ali ubrzo njihov um odluta na nešto drugo.

Previše zauzet i zaokupljen da bi slušao

Druga vrsta slušatelja je osoba koja ima puno interesa ili briga, ali kojoj nedostaje sposobnost da čuje ili shvati ono što je uistinu važno. Takva je osoba zauvijek previše zaposlena da bi molila ili bila zaokupljena proučavanjem Božje riječi. On ili ona mogu raditi toliko puno da su preumorni da uopće misle na bilo što drugo osim na svoj posao. Zatim postoji onaj čiji je um otvoren. Takva je osoba u svakom trenutku spremna slušati i učiti. On ili ona nikada nisu previše ponosni ili previše zaposleni da bi učili. Slušaju da bi razumjeli. Bog daje milost onima koji su gladni Njegove riječi da mogu razumjeti Njegovu volju i imati snage živjeti u skladu s njom. Jeste li gladni Božje riječi?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, hvala što si žrtvovao svoj život za naše izbavljenje iz ropstva grijeha. Ti si nas pomirio s nebeskim Ocem i zapovjedio da propovijedamo evanđelje izgubljenima. Pomozi nam u toj službi. Pomozi da ne budemo samo slušatelji, nego i izvršitelji Tvojih riječi. Amen!

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare