NaslovnicaEvanđelje danaJa ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja

Evanđelje dana za nedjelju, 14. svibnja 2023. godine: Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja. (Ivan 14, 15-21)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.«

Evanđelje dana – komentar

Od samog početka stvaranja Bog je rekao: nije dobro da čovjek bude sam (Postanak 2, 18). Stvoreni smo iz ljubavi za ljubav – da budemo zajednica onih koji ljube, kao što su Otac, Sin i Duh Sveti neraskidivo povezani u zajednicu neraskidive ljubavi.

John Henry Newman (1801.- 1890) je rekao: “Volimo jer je naša priroda voljeti, a naša je priroda jer je Bog Duh Sveti to učinio našom prirodom. Isus govori svojim učenicima o neraskidivoj vezi ljubavi između njega i Oca, te o njihovoj ljubavi prema čovječanstvu.”

Kako znamo da Bog doista voli svakoga od nas? Na križu vidimo dokaz Božje ljubavi prema svakome od nas i nevjerojatnu cijenu koju je Bog bio spreman platiti da nas otkupi od ropstva grijehu, smrti i Sotone. Isus je dao svoj život da bismo mi mogli imati život – obilje, vječni život s Bogom – život ljubavi i jedinstva s Ocem, Sinom i Duhom Svetim zauvijek.

PROČITAJTE: Što je vječni život? Što je život nakon smrti?

Isus poziva svoje učenike da idu njegovim putem ljubavi kroz poslušnost Očevoj volji. Prava ljubav je više od osjećaja, emocija ili dobrih namjera. Koliko god oni bili važni, nisu dokaz iskrene ljubavi. Istinska ljubav prema Bogu izražava se u poslušnosti, a poslušnost u ljubavi.

Isus je obećao svojim sljedbenicima dati najbolje od darova, Duha Svetoga kao njihovog Savjetnika i Pomoćnika. Kako nam Duh Sveti pomaže kao Savjetnik? Savjetnik je pravni izraz za onoga tko brani nekoga od protivnika i koji vodi tu osobu tijekom suđenja. Duh Sveti je naš Zagovornik i Pomoćnik koji nas vodi i jača i sigurno vodi kroz izazove i nevolje s kojima se moramo suočiti u ovom životu.

Duh Sveti nas također vodi putem istine, mudrosti i dobrote. Nikada ne možemo prestati učiti jer nas Duh sve više vodi u spoznaju Božje ljubavi, istine i dobrote. Isus je također obećao svojim sljedbenicima dar mira. Mir je više od odsutnosti sukoba ili problema. Zato se kršćanin ne treba bojati niti se zbog čega brinuti. Krist donosi neizmjernu radost i utjehu čak i usred naših kušnji i patnji.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, hvala što si poslao svoga Sina na ovaj grešan svijet. Hvala što se On žrtvovao za našu slobodu iz ropstva grijehu. Danas smo Tvoji i zoveš nas svojima sinovima i kćerima. Slava Gospodinu i Spasitelju da smo iskusili Tvoju milost i spasili se po vjeri u sve što je učinio za nas. Neka nas Tvoj Duh uvodi u istinu Tvoje Riječi i vodi na putu ka nebeskoj domovini. Amen!