NaslovnicaEvanđelje danaJedan će me od vas izdati

Jedan će me od vas izdati

Evanđelje dana za utorak, 4. travnja 2023. godine: Jedan će me od vas izdati. (Ivan 13, 21-33.36-38)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Isus, sjedeći sa svojim učenicima za stolom, potresen u duhu posvjedoči: »Zaista, zaista, kažem vam: jedan će me od vas izdati!«
Učenici se zgledahu među sobom u nedoumici o kome to govori. A jedan od njegovih učenika — onaj kojega je Isus ljubio — bijaše za stolom Isusu do krila. Šimun Petar dade mu znak i reče: »Pitaj tko je taj o kome govori.« Ovaj se privine Isusu uz prsa i upita: »Gospodine, tko je taj?«
Isus odgovori: »Onaj je kome ja dadnem umočen zalogaj.« Tada umoči zalogaj, uze ga i dade Judi, Šimuna Iškariotskoga. Nakon zalogaja uđe u nj Sotona.
Nato mu Isus reče: »Što činiš, učini brzo!« Nijedan od sustolnika nije razumio zašto mu je to rekao. Budući da je Juda imao kesu, neki su mislili da mu je Isus rekao: »Kupi što nam treba za blagdan!« — ili neka poda nešto siromasima. On dakle uzme zalogaj i odmah iziđe. A bijaše noć.
Pošto Juda iziđe, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Tražit ćete me, ali kao što rekoh Židovima, kažem sada i vama: kamo ja odlazim, vi ne možete doći.«
Kaže mu Šimun Petar: »Gospodine, kamo to odlaziš?« Isus mu odgovori: »Kamo ja odlazim, ti zasad ne možeš poći za mnom. No poći ćeš poslije.« Nato će mu Petar: »Gospodine, a zašto sada ne bih mogao poći za tobom? Život ću svoj položiti za tebe!« Odgovori Isus: »Život ćeš svoj položiti za mene? Zaista, zaista, kažem ti: Pijetao neće zapjevati dok me triput ne zatajiš.« (Ivan 13, 21-33.36-38)

Evanđelje dana – komentar

Isus je bio potresen i tužan zbog spoznaje da će ga jedan od njegovih voljenih prijatelja uskoro izdati i predati Rimljanima. Kada je to rekao svojim učenicima, zgrozili su se. Bili su u šoku. Nisu mogli vjerovati što je rekao. Svi su Ga voljeli, osim jednoga.

Pitali su se: je li to možda Petar? Sigurno ne! Možda Andrija? Toma? Juda? Svi su oni napustili svoje obitelji, poslove i prijatelje kako bi slijedili Gospodina. Nisu bili samo njegovi prijatelji nego i učenici!

Isus je odgovorio da će izdajniku dati zalogaj umočen u vino ili sok od pečenja. Neki drže da domaćin na Istoku daje za objedom kruh počasnom gostu. Dajući Judi mjesto počasnoga gosta, Gospodin ga je svojom milošću i ljubavlju pokušao navesti na pokajanje. No, đavao je u Judino srce već bio posadio da izda Isusa. Znajući da je izdajnik sada posve odlučan provesti nakanu, Gospodin mu reče neka to učini brzo. Juda uzme zalogaj kao znak osobite naklonosti, a zatim napusti Gospodina i ostale učenike.

Je li vas ikada izdao prijatelj, član obitelji, kolega s posla ili susjed? Izdaja je užasna! To je jedno od najbolnijih iskustava u životu, pogotovo ako je osoba koja vas je izdala bila netko koga ste voljeli i kome ste vjerovali da mu je stalo do vas … Koliki je to dar što se možemo obratiti Isusu kada smo slomljeni izdajom ili prijevarom. Bez obzira što doživjeli u životu, Isus razumije. Voli nas i čezne da hoda s nama!

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, oprosti što nedovoljno radim za Tvoje kraljevstvo. Znam da trebam drugima više govoriti o Tebi, ali i životom svjedočiti promjenu koja se dogodila otkad Te slijedim. Neka me Tvoj Duh vodi u tome i preobražava u Tvoj lik. Amen!