Kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za petak, 16. veljače 2024. godine: Kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti. (Matej 9, 14-15)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Ivanovi učenici govoreći: »Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste« Nato im Isus reče: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!« (Matej 9, 14-15)

Evanđelje dana – komentar

Ivan Krstitelj je vjerojatno bio u zatvoru, a njegovi učenici pristupe Isusu s jednim problemom. Oni su često postili, a Isusovi učenici nisu. Zašto nisu? Gospodin je odgovorio jednom slikom. On je zaručnik, a njegovi učenici svatovi. Sve dok je bio s njima, nije bilo nikakva razloga postiti u znak žalosti. Ali on će im se ugrabiti; tada će njegovi učenici postiti. On je bio ugrabljen od njih – u smrti i ukopu – a od svog uskrsnuća tjelesno nije sa svojim učenicima. Iako Isusove riječi ne zapovijedaju post, one ga zacijelo odobravaju kao prikladno ponašanje za one koji čekaju Zaručnikov povratak. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, pomozi da poput Tebe odvajamo vrijeme za molitvu i čitanje Tvoje Riječi. Pomozi da nam ne bude teško ponekad uzeti vrijeme za post i dopustiti Tvome Duhu da radi u nama i upućuje nas na stvari kojih se trebamo odreći. Dok čekamo Tvoj povratak, pomozi da budemo aktivni članovi Tvoga kraljevstva i da radimo na spašavanju izgubljenih u ovome svijetu. A kada iznenada dođeš, pomozi da Te s vjerom spremno dočekamo. Amen!