Dnevna molitva: Koliko je ona važna u našem životu?

Dnevna molitva treba biti sastavni dio života svakog vjernika. Kršćanski odnos s Bogom na neki je način sličan drugim odnosima. Provodimo vrijeme s onima koje volimo i poštujemo. Što više vremena provodimo zajedno, to smo bliži i povezaniji.

Što više važnosti pridajete svom odnosu s Bogom, to ćete više vremena željeti provesti s Njim, učeći o Njemu, hvaleći Ga, govoreći Mu što vam je na umu, moleći Ga za mudrost i pomoć, zalažući se za druge, kao i u učenju od Njega.

Dnevna molitva je kamen temeljac kršćanskog života jer nam Bog u Bibliji govori da želi biti spoznat. Molitva je priznavanje Njegove prisutnosti u našem životu i jačanje našeg odnosa s Njim.

Molitva se proteže kroz cijelu Bibliju – od Adama i Eve i njihovog razgovara s Bogom u edenskom vrtu, sve do Ivana koji je primio Otkrivenje od Isusa. Bog očekuje da ga prizivamo. Kršćani trebaju razgovarati s Bogom danju i noću do kraja života (1. Solunjanima 5,16–18; Efežanima 6,18).

Dnevna molitva – kako treba izgledati?

Dnevna molitva nam treba biti važna stvar u životu. Sami možemo odrediti kada je najbolje biti nasamo s Bogom – ujutro kada ustanemo, preko dana ili navečer.

Kako treba izgledati naša molitva? Dobro je da se sastoji od slijedećih dijelova:

1. Štovanje Boga

Kad molite, možete započeti sa štovanjem Boga – Stvoritelja svemira (Postanak 1) i vašeg Spasitelja. On je taj koji je započeo vezu s vama i spasio vas.

Kološanima 1, 13–14 kaže; ”On nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kome imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha.” Zbog Isusa imamo pristup Bogu kroz molitvu (Hebrejima 4, 14-16; 10, 19-23).

2. Predavanje tereta Bogu

Kad se molite, možete reći Bogu sve što vam je na umu, te Mu dopustiti On govori vama o tome te preuzme teret s vas.

Prva Petrova 5, 6–7 kaže: “Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme. Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas.”

Filipljanima 4, 6–7 kaže: Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.” Možemo svakodnevno u molitvi predavati Bogu svoje brige i vjerovati mu da će se brinuti za nas.

Kratka dnevna molitva

VIDI OVO: Kršćanske molitve za svaki dan: Od jutra do večeri

3. Priznavanje grijeha

Kad se molite, trebate priznati svaki grijeh ili mane koje bi mogle smetati vašem zajedništvu s Bogom. Prva Ivanova 1,9 kaže: “Ako priznamo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan. Oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.” Jakov 5, 16 govori o međusobnom priznavanju grijeha i molitvi jedni za druge.

4. Zahvaljivanje

Kad se molite, možete reći Bogu koliko ste zahvalni na onome što je učinio u vašem životu. Postoji nekoliko psalama koji pokazuju trajnu Božju ljubav i djelovanje.

Jedan od njih je i Psalam 118 u kojem se stalno ponavlja ovaj refren: “Zahvaljujte Jahvi jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova!” Na ovom linku možete pročitati prekrasne molitve zahvale.

Kad se molimo, prepoznajemo tko je Bog, surađujemo s Njim kako bismo izgradili bliskost, Bogu prepuštamo kontrolu nad svojim životom i stječemo mir. To su stvari koje bismo trebali raditi svakodnevno.

Dnevna molitva – predložak

Filipljanima 4, 4–7 nudi nam nudi koristan predložak za dnevnu molitvu: radujte se, ne brinite, zahvaljujte, tražite i primite: “Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.”

Dnevna molitva je jedan od načina približavanja Bogu. Kad mu se približimo, On se približava nama (Jakov 4, 7-8). Molitva je također dio duhovne opreme koju nam Bog daje (Efežanima 6, 10–18) u borbi protiv sotonskih iskušenja i duhovnih napada. Molitva je privilegija i oruđe koje nam je Bog dao da bismo mogli biti u zajednici s Njim.