NaslovnicaEvanđelje danaMarta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo

Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo

Evanđelje dana za subotu, 29. srpnja 2023. godine: Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo. (Luka 10, 38-42)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.« (Luka 10, 38-42)

Evanđelje dana – komentar

Gospodin se u ovom odlomku evanđelja usredotočuje na Božju Riječ i molitvu kao dva najveća sredstva blagoslova. Marija sjede do nogu Isusovih slušajući riječ njegovu, dok je Marta bila zauzeta svojim pripremama za kraljevskog Gosta. Marta je htjela da Gospodin ukori njezinu sestru jer ne pomaže, ali je Isus nježno prekorio Martu zbog njezine zlovoljnosti.

PROČITAJTE: Je li Marta pogriješila kada se naljutila na Mariju?

Naš Gospodin više cijeni našu ljubav nego naše služenje. Služenje se može pokvariti uznositošću i uobraženošću. Zanimanje za njega je ono jedino potrebno, dobar dio koji se neće oduzeti. (prema “Komentaru Novoga zavjeta”, autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, došao si na ovaj svijet kao sluga. Hvala za Tvoje dovršeno djelo na križu. Hvala što sam Tvojim ranama iscijeljen i što sam baštinik vječnoga života. Želim Ti služiti sve dok me ne pozoveš u svoje Kraljevstvo. Neka moja ljubav prema Tebi bude iskrena. Amen!