I odmah nesta s njega gube i očisti se
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za nedjelju, 11. veljače 2024. godine: I odmah nesta s njega gube i očisti se. (Marko 1, 40-45)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dođe Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo«. Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud. (Marko 1, 40-45)

Evanđelje dana – komentar

Izvješće o gubavcu pruža nam poučan primjer molitve na koju Bog odgovara. Ta je molitva bila: iskrena i očajna (preklinjući ga), ispunjena strahopoštovanjem (klekne preda nj), ponizna i podložna (“ako hoćeš”), puna vjere (“možeš me”), izrekla je potrebu (“očistiti) i konkretna (ne “blagoslovi me” nego “očisti me”).

Isus je bio ganut! Ispružio je ruku i dotaknuo gubavca. Po Zakonu, čovjek je postao ceremonijalno nečist kad bi dotaknuo gubavca. Rekao je: “Hoću.” Njegova spremnost da ozdravi veća je negoli naša da budemo ozdravljeni. Potom je rekao: “Budi čist!”

Zabranio je razglašavanje čuda dok se čovjek najprije ne pokaže pred svećenikom i prinese propisanu žrtvu (Levitski zakonik 14, 2). Bila je to prije svega kušnja čovjekove poslušnosti: hoće li učiniti kako mu je rečeno? Nije učinio; razglasio je slučaj i tako stvorio smetnju Gospodinovu djelu. Bila je to kušnja i svećenikova oštroumlja. Hoće li uvidjeti da je došao dugoočekivani Mesija koji čini predivna čudesa ozdravljenja? Ako je bio tipičan predstavnik naroda Izraela – neće uvidjeti. (Prema “Komentaru Novoga zavjeta” autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, prošao si ovom zemljom čineći dobro. Došao si radi potrebitih u duši i tijelu. Mnogi su Te prepoznali kao živoga Boga – Onoga kome je sve moguće. Ozdravio si grešna srca i bolesna tijela. I vjerujemo da i danas činiš isto. Hvala što Ti možemo doći po pitanju svake naše potrebe. Amen!