Oni brzo ostave mreže i pođu za njim

Evanđelje dana za četvrtak, 30. studenoga 2023. godine: “Oni brzo ostave mreže i pođu za njim.” (Matej 4, 18-22)

Čitanje Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Prolazeći uz Galilejsko more, Isus ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim.

Evanđelje dana – komentar

Matej nam daje samo poziv četvorici Isusovih učenika i njega samog, kasnije u 9. poglavlju. To je, bez sumnje, tipičan način na koji je Isus pozvao sve učenike. Njegove osnovne riječi bile su hajdete za mnom. Ove riječi nisu bile privremene poput hajdete za mnom danas dok hodamo plažom. Umjesto toga, ovaj poziv je doživotna obveza da Ga slijedimo te postanemo Njegovi učenici.

Isus poziva oba brata dok su obavljali svoje svakodnevne zadatke. Bili su ribari i radili su stvari koje rade ribari. Neki su bacali mreže, a neki popravljali mreže. To je važno jer im Isus tada govori da će ih učiniti da budu ribari ljudi.

VIDI OVO: Zašto se isplati slijediti Isusa?

Odgovoriti na Kristov poziv znači biti spreman na promjenu života. Neće više biti ribari. Neće se više baviti poslom, posjedujući čamce i mreže. Vidite, s pozivom dolazi i zahtjev da napuste svoj stari život i započnu novi život s Isusom.

Bojimo se da danas previše ljudi misli kako mogu zadržati svoj stari život i samo dodati Isusa u svoju kolotečinu. Učeništvo poziva na doživotnu predanost i promjenu života za onoga tko prihvati Gospodinov poziv. Isus nije dodatak ili netko ili nešto što bi malo poboljšalo naš trenutni život. Kako bismo postali pravi učenik i istinski Isusov sljedbenik, moramo se u svakom slučaju promijeniti i odreći nekih velikih stvari – navika i grijeha, a možda čak i cijelog našeg prijašnjeg života.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Dragi Isuse, na temelju ovog evanđeoskog teksta u kojem pozivaš svoje učenike, daj da i mi čujemo poziv koji i nama danas upućuješ. Daj da smo spremni predati se Tebi gdje god trenutno jesmo u životu i što god radili. Ne dopusti da razmišljamo o prošlosti, niti da se bojimo posljedica učeništva i života za Tebe. U Tvoje sveto ime molimo, amen.

NAJNOVIJE!