Doista, onomu tko ima dat će se, a onomu tko nema oduzet će se i ono što misli da ima

Evanđelje dana za ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine: Doista, onomu tko ima dat će se, a onomu tko nema oduzet će se i ono što misli da ima. (Luka 8, 16-18)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije tajno što se neće očitovati; ništa skriveno što se neće saznati i na vidjelo doći. Pazite dakle kako slušate. Doista, onomu tko ima dat će se, a onomu tko nema oduzet će se i ono što misli da ima.« (Luka 8, 16-18)

Evanđelje dana – komentar

Spasitelj u današnjem kratkom odlomku naglašava važnost toga što njegovi učenici čine s njegovim naukom. Sebe uspoređuje s čovjekom koji pali svjetiljku ne zato da je stavi pod posudu ili pod postelju, nego na stalak da svi vide svjetlost. Poučavajući učenike o načelima Kraljevstva Božjeg, on je palio svjetiljku. Što trebaju s njom učiniti.

PROČITAJTE: Po ovom će svi znati da ste Isusovi učenici

Prije svega, ne trebaju je pokrivati posudom ili sakriti pod postelju. To bi značilo da se čovjekovo svjedočenje ne zasjeni ili zanemari u užurbanosti života. Postelja je slika odmora, lagodnosti, tromosti i prepuštanja uživanju. Ako zbog prezaposlenosti ili lijenosti dopustimo da se poruka ograniči, naš će se nemar i neuspjeh razotkriti. Skrivanje istine će se saznati, a njezino tajenje doći na svjetlo.

Zato moramo paziti kako slušamo. Ako li iskreno dijelimo istinu s drugima, Bog će nam otkriti nove i dublje istine. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, spasio si nas od vječne kazne. Ničim Ti ne možemo uzvratiti za dar spasenja, ali možemo i želimo služiti za Tvoje kraljevstvo. Ispuni nas Duhom Svetim i upotrijebi kao svoju produženu ruku. Pomozi nam da podnesemo sve kušnje i životne izazove i ustrajemo u službi za Tvoju slavu. Amen!

NAJNOVIJE!