Ostanite u mojoj ljubavi da vaša radost bude potpuna

Evanđelje dana za četvrtak, 18. svibnja 2022. godine: Ostanite u mojoj ljubavi da vaša radost bude potpuna. (Ivan 15, 9-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kao što je Otac ljubio mene
tako sam i ja ljubio vas;
ostanite u mojoj ljubavi.
Budete li čuvali moje zapovijedi,
ostat ćete u mojoj ljubavi;
kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga
te ostajem u ljubavi njegovoj.
To sam vam govorio
da moja radost bude u vama
i da vaša radost bude potpuna.” (Ivan 15, 9-11)

Evanđelje dana – komentar

Ljubav koju Spasitelj ima za nas jednaka je ljubavi Oca prema Sinu. Naša su srca stvorena tako da se, kada čitamo te riječi, počnemo klanjati. To je “golema, široka, duboka, nemjerljiva ljubav koja nadmašuje našu spoznaju i koju čovjek ne može do kraja shvatiti”. “Ostanite u ljubavi”, rekao je naš Gospodin. To znači da i dalje trebamo upoznavati njegovu ljubav i u svom je životu uživati.

Kako možemo ostati u njegovoj ljubavi? Čuvanjem njegovih zapovijedi. Drugi dio ovoga stiha prikazuje nam naš savršeni uzor – Gospodin Isus je čuvao zapovijedi Oca svoga. Sve što je on činio bilo je u poslušnosti Božjoj volji. On je trajno uživao u Očevoj ljubavi.

Isus je pronašao duboku radost u zajedništvu s Bogom svojim Ocem. Želio je da njegovi učenici imaju tu radost koja dolazi od ovisnosti o njemu. Želio je da njegova radost bude njihova. Čovjek zamišlja da je radost kada je najsretniji koliko to može biti ostavljajući Boga izvan svoga života. Gospodin je učio da prava radost dolazi kada čovjek uzme Boga u svoj život što više može. “Da vaša radost bude potpuna” ili “ispunjena”. Njihova će se radost ispuniti ako ostaju u Kristu i čuvaju njegove zapovijedi. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, došao si na ovu zemlju kako bi nas spasio od naših grijeha i grešne prirode. Vjerujemo u Tebe kao svog Spasitelja i želimo biti izvršitelji Tvojih riječi. Svakoga dana nas ispuni Duhom Svetim i preobražavaj nas u Tvoj lik. Amen!