Otac vas ljubi jer vi ste mene ljubili i vjerovali u me

Evanđelje dana za subotu, 28. svibnja 2022. godine: Otac vas ljubi jer vi ste mene ljubili i vjerovali u me. (Ivan 16, 23b-28)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Zaista, zaista, kažem vam: što god zaištete u Oca,
dat će vam u moje ime.
Dosad niste iskali ništa u moje ime.
Ištite i primit ćete
da radost vaša bude potpuna!
To sam vam govorio u poredbama.
Dolazi čas
kad vam više neću govoriti u poredbama,
nego ću vam otvoreno naviještati Oca.
U onaj dan
iskat ćete u moje ime
i ne velim vam da ću ja moliti Oca za vas.
Ta sâm vas Otac ljubi
jer vi ste mene ljubili
i vjerovali da sam ja od Boga izišao.
Izišao sam od Oca i došao na svijet.
Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu.« (Ivan 16, 23b-28)

Evanđelje dana – komentar

Do sada se učenici nisu nikada molili Bogu u Gospodinovo ime. Sada se pozivaju da ištu. Njihova radost bit će potpuna zbog uslišane molitve.

Značenje velikog dijela Gospodinova naučavanja nije se uvijek moglo odmah iščitati. Rabio je usporedbe. Čak ni u ovome poglavlju ne možemo biti sigurni u točno značenje. “U onaj dan” je ponovno razdoblje Duha Svetoga, u kojem sada živimo. Dano nam je da se molimo Ocu u ime Gospodina Isusa. “Ne velim vam da ću ja moliti Oca za vas.”, to jest, Oca ne treba nagovarati da nam usliša molitve. Gospodin ga neće morati zaklinjati. Ali, moramo imati na umu da je Gospodin Posrednik između Boga i čovjeka i da se zalaže za svoj narod pred Božjim prijestoljem.

Otac je ljubio učenike jer su primili Krista, ljubili ga i vjerovali u njegovo božanstvo. Zato se Gospodin nije morao zalagati kod Oca. Kad dođe Duh Sveti, doživjet će novi vid bliskosti s Ocem. Moći će mu pristupiti s povjerenjem, a sve to zato što su ljubili njegova Sina.

Kad je rekao: “Izišao sam od Oca”, to znači da je vječni Sin vječnoga Oca, jednak Bogu Ocu. Došao je na svijet kao onaj koji je živio drugdje prije svoga dolaska. Kada je uzašao, napustio je svijet i vratio se Ocu. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, zahvalni smo za prvi dolazak Tvoga Sina na ovaj grešan svijet. Nikad nisi digao ruke od čovječanstva i po vjeri u Njegovo dovršeno djelo na križu smo primljeni u Tvoju obitelj. Hvala što si po Duhu uvijek s nama, što nas Tvoja moćna desnica podupire i što ćemo cijelu vječnost provesti u Nebu. Amen!