NaslovnicaEvanđelje danaVi, dakle, ovako molite: Oče naš, koji jesi na nebesima…

Vi, dakle, ovako molite: Oče naš, koji jesi na nebesima…

Evanđelje dana za utorak, 28. veljače 2023. godine: Vi, dakle, ovako molite: Oče naš, koji jesi na nebesima… (Matej 6, 7-15)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.
Vi, dakle, ovako molite:
‘Oče naš, koji jesi na nebesima!
Sveti se ime tvoje!
Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji!
Kruh naš svagdanji daj nam danas!
I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim!
I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga.’
Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.« (Matej 6, 7-15)

Evanđelje dana – komentar

Danas nas Isus uči o molitvi i opraštanju. U Očenašu molimo Boga da nam oprosti naše grijehe istom mjerom kojom opraštamo drugima. Očenaš, molitva je koju nam je dao Isus, savršen je primjer kako se moliti Bogu. Isus Krist inzistira na oprostu, jer se kroz oprost među nama njeguju jake veze ljubavi.

Zbog naše ljudske slabosti, skloni smo misliti da zaslužujemo ili je naše pravo da nam oproste oni kojima smo učinili nepravdu. Zaboravljamo da i drugi žele da im se oprosti.

Kako bi uravnotežio ovu situaciju, Isus nam daje upozorenje da će nam, kada tražimo oproštenje od Boga, biti oprošteno samo ako smo oprostili onima koji su tražili naše oproštenje. Ali ima i drugih koji od nas ne traže oprost! Što s njima? Trebamo li im oprostiti? Da, trebali bismo. Trebali bismo im oprostiti kako bismo sa sebe skinuli taj teret mržnje i predali ga u Isusove ruke.

Kada ne možemo oprostiti drugima, ta mržnja u našim srcima postaje poput rane s gnojem koja, ako se s vremenom ne liječi, postaje sve veća i veća i bolnija. Isus nam govori da bezuvjetno opraštamo na isti način na koji će nam naš nebeski Otac bezuvjetno oprostiti. Osoba koju Bog voli je grešnik koji se kaje.

Prigrlimo danas ljubav i opraštanje kako bi se zlo počelo smanjivati ​​dok dobro trijumfira.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, naučio si nas kako se moliti i zašto trebamo opraštati drugima. Hvala što sve možemo donijeti pred nebeskog Oca i tražiti Njegovu milost. Nastavi po svome Duhu raditi u našim srcima kako bismo mogli bezuvjetno oprostiti drugima njihove prijestupe. Amen!