Ja ovcama svojim dajem život vječni

Evanđelje dana za nedjelju, 8. svibnja 2022. godine: Ja ovcama svojim dajem život vječni. (Ivan 10, 27-30)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus:
»Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.« (Ivan 10, 27-30)

Evanđelje dana – komentar

Veličanstvena je činjenica vječna sigurnost vjernika. Oni koji su istinske Kristove ovce slušaju njegov glas. Slušaju kad se propovijeda evanđelje i odgovaraju tako da vjeruju u njega. Nakon toga, slušaju njegov glas iz dana u dan i pokoravaju se njegovoj riječi. Gospodin Isus poznaje svoje ovce – svaku poznaje po imenu. Ni jedna neće promaknuti njegovom oku. Ni jedna se ne može izgubiti zbog njegovog propusta ili nebrige. Vjernika nitko ne može ugrabiti iz Kristove ruke, jer ona je svemoćna. Vjernik nije samo u Kristovoj ruci; on je i u ruci Očevoj. To je dvostruko jamstvo sigurnosti. Bog Otac je veći od svih i nitko ne može vjernika ugrabiti iz Očeve ruke.

Znači li to da se osoba može spasiti, a onda živjeti kako god želi? Ne, takva osoba više ne želi nastaviti s grešnim užicima ovoga svijeta. Želi ići za Pastirom. Živimo kršćanskim životom zato što jesmo kršćani. Ne želimo živjeti svetim životom zato što se bojimo gubitka spasenja, nego iz zahvalnosti prema Onome koji je umro za nas.

Krist svojim ovcama daje život vječni. To znači život koji će trajati vječno. To je život koji se ovdje dolje može uživati u onom što je Božje, i život koji će biti podjednako prikladan za naš nebeski dom. (William McDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si dao svoj život kao otkupninu za mnoge. Zavrijedili smo najgore – pakao, ali došao si darovati spasenje svakome tko vjeruje u Tvoju žrtvu na križu. Pomozi nam da naše dane provodimo u Tvojoj Riječi, molitvi, svjedočenju, pomaganju bližnjima. Neka se još mnogi okrenu od grešnog života ka Tebi. Amen!