Tko je bila proročica Ana?

Evanđelje dana za četvrtak, 30. prosinac 2021. godine: “Bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama…” (Luka 2, 36-40)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu.

Kad obaviše sve prema Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila u njemu. (Luka 2, 36-40)

Evanđelje dana – komentar

Ana se u Bibliji spominje kao proročica i jedna je od osoba povezanih s Isusovim djetinjstvom. Bila je Penuelova kći iz plemena Ašerova. Njezino ime, koje dijeli s Hanom u Starom zavjetu, znači “milost”. Sve što saznajemo o njoj nalazi se u tri stiha Lukinog evanđelja kada je srela Isusa u Hramu.

Ana je među samo nekolicinom žena u Bibliji koje nose titulu “proročica”. Ostale su Mirjam, Mojsijeva sestra (Izlazak 15,20); Debora, sutkinja (Suci 4,4); Hulda, Šalumova žena (2. Ljetopisa 34,22); Izaijina žena (Izaija 8,3); i četiri Filipove neudane kćeri (Djela 21,9).

Ana je bila u braku samo sedam godina kada je postala udovica te jao takva ostala do kraja života. Novozavjetni tekst spominje da je Ana imala osamdeset četiri godine kada je upoznala Isusa. Ova divna žena je provela veliku većinu svog života bez muža i služila je Gospodinu u hramu.

Nakon što je postala udovica, Ana se u potpunosti posvetila Gospodinu. Nikada nije napuštala jeruzalemski Hram, već je vrijeme provodila klanjajući se, posteći i moleći se. Moguće je da je Ana dobila nekakvo prebivalište u hramu zbog svoje titule kao proročice, ili je možda živjela u blizini. Ono što se ističe jest da je njezina pobožnost bila stalna veći dio njezina života, a njezina odanost nagrađena je susretom sa Spasiteljem. Anina dugogodišnja žrtva i služenje bili su vrijedni svega kada je ugledala Mesiju, Onoga na kojeg je tako dugo čekala.

Marija i Josip dolaze u hram s malim Isusom kako bi udovoljili starozavjetnom zakonu. Dok su bili tamo, čovjek po imenu Šimun držao je Gospodina Isusa u naručju, hvaleći Boga i izgovaraju proročanstvo o Isusu i Mariji. U tom trenutku ulazi Anna. Ona odmah prepoznaje Isusa kao dugo očekivanog Spasitelja i počinje zahvaljivati ​​Bogu.

Proročica Ana je među prvima koja je dala čast kraljevskoj bebi rođenoj u štali. Dobre vijesti su namijenjene za dijeljenje, a Ana ih dijeli sa svima koji su očekivali Mesiju. Otkupitelj je došao, proročanstva su se ispunjavala, a Ana je bila blagoslovljena što je to vidjela, piše Gotquestions.org.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče Nebeski, hvala Ti na Aninom predivnom primjeru proročice Ane od koje puno toga možemo naučiti kako trebamo živjeti. Daj nam da budemo poput nje služeći Ti svaki dan na područjima na kojima nas želiš. Pomogni nam da sve žrtvujemo te se u potpunosti posvetimo Tebi u službi. Daj da u svakom trenutku prepoznajemo Tvoju volju čitajući Tvoju Riječ, i ne dopusti nam da lutamo kroz život. U Isusovo ime, amen.

NAJNOVIJE!