Ovo je prva zapovijed. Druga je ovoj slična

Evanđelje dana za petak, 8. ožujka 2024. godine: Ovo je prva zapovijed. Druga je ovoj slična. (Marko 12, 28b-34)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Pristupi Isusu jedan od pismoznanaca i upita ga: »Koja je zapovijed prva od sviju?« Isus odgovori: »Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, iz sve duše svoje, iz svega uma svojega, i iz sve snage svoje!«
»Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.«
Nato će mu pismoznanac: »Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga — više je nego sve paljenice i žrtve.«
Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: »Nisi daleko od kraljevstva Božjega!« I nitko se više nije usuđivao pitati ga.

Evanđelje dana – komentar

Koja je svrha Božjeg zakona ili zapovijedi? Farizeji su se ponosili poznavanjem zakona i svojih ritualnih zahtjeva. Proučavanje 616 propisa Starog zavjeta zajedno s brojnim rabinskim komentarima postalo im je životna praksa. Iskušavali su Isusa da vide razumije li ispravno zakon kao i oni. Isus ih je iznenadio svojom dubokom jednostavnošću i vladanjem Božjim zakonom i njegovom svrhom.

Što Bog traži od nas? Jednostavno da volimo kao što on voli! Bog je ljubav i sve što čini proizlazi iz njegove ljubavi prema nama. Bog nas je prvi ljubio i naša ljubav prema njemu odgovor je na njegovu nevjerojatnu milost i dobrotu prema nama. Ljubav prema Bogu je na prvom mjestu i ljubav prema bližnjemu je čvrsto utemeljena u ljubavi prema Bogu. Što više znamo o Bogu ljubavi i istini, to više volimo ono što on voli i odbacujemo ono što je grešno i protivno njegovoj volji.

PROČITAJTE: Koja je najveća i prva zapovijed Svetog pisma?

Kako u nama raste ljubav prema Bogu i njegovim zapovijedima? Vjera u Boga i Njegovu Riječ jačaju nas u ljubavi Božjoj. One su neophodne za dobar odnos s Bogom, za jedinstvo s njim. Što više poznajemo Boga – to ga više volimo i što ga više volimo, to više vjerujemo i nadamo se njegovim obećanjima. Gospodin nam darom Duha Svetoga daje novu slobodu da ljubimo kao što on ljubi. Dopuštate li da vas išta udalji od ljubavi prema Bogu i radosti služenja drugima velikodušnim srcem?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Volimo te, Bože naš, i želimo te ljubiti sve više i više. Daj nam ljubav koja ne poznaje neprijatelja. Daj nam u našim srcima čistu ljubav, rođenu iz tvoje ljubavi prema nama, da možemo ljubiti druge kao što ti ljubiš nas. Neka naša srca, sklona grijehu, budu zagrijana tvojom božanskom vatrom i tvojom Riječi. Amen!

NAJNOVIJE!