NaslovnicaEvanđelje danaSlijepac progleda te je mogao sve jasno vidjeti

Slijepac progleda te je mogao sve jasno vidjeti

Evanđelje dana za srijedu, 15. veljače 2023. godine: Slijepac progleda te je mogao sve jasno vidjeti. (Marko 8, 22-26)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Kad Isus i učenici dođoše u Betsaidu dovedu mu slijepca pa ga zamole da ga se dotakne. On uhvati slijepca za ruku, izvede ga iz sela, pljunu mu u oči, stavi na nj ruke i zapita ga: »Vidiš li što?« Slijepac upilji pogled i reče: »Opažam ljude; vidim nešto kao drveće … hodaju.« Tada mu Isus opet stavi ruke na oči i slijepac progleda i ozdravi te je mogao sve jasno na daleko vidjeti. Tada ga posla kući i reče mu: »Ne ulazi u selo.« (Marko 8, 22-26)

Evanđelje dana – komentar

Ovo čudo, koje nalazimo samo u Markovu evanđelju, otvara nekoliko zanimljivih pitanja. Prvo: zašto je Isus izveo čovjeka iz sela prije nego što ga je izliječio? Zašto nije liječio jednostavno tako da čovjeka dotakne? Čemu korištenje tako neuobičajenog sredstva kao što je pljuvačka? Zašto čovjek nije odmah normalno progledao? Naposljetku, zašto je Isus zabranio čovjeku da o čudu govori u selu? Naš je Gospodin suveren i nije obvezan objašnjavati nam svoje postupke. Za sve što je učinio postojao je valjan razlog, čak i ako ga mi ne uviđamo. Svaki je slučaj iscjeljenja drukčiji, kao i svaki slučaj obraćenja. Neki dobiju izvanredni duhovni vid čim se preobrate. Drugi isprva vide zamagljeno, a potom steknu potpunu sigurnost spasenja. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si “otvorio” oči našega srca da možemo vidjeti koliko smo grešni. Hvala što si pružio svoju ruku i izbavio nas iz ropstva grijeha. Danas smo slobodni i više ne služimo Sotoni. Služimo Tebi, koji si naš Spasitelj i Gospodin. Neka nas Tvoj Duh iz dana u dan mijenja i oblikuje u Tvoj lik. Amen!