Što hoćeš da ti učinim? Gospodine, da progledam

Evanđelje dana za ponedjeljak, 20. studenoga 2023. godine: Što hoćeš da ti učinim? Gospodine, da progledam. (Luka 18, 35-43)

Današnje čitanje Evanđelja po Luki:

Kad se Isus približavao Jerihonu, neki slijepac sjedio kraj puta i prosio. Čuvši gdje mnoštvo prolazi, raspitivao se što je to. Rekoše mu: »Isus Nazarećanin prolazi.« Tada povika: »Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se.« Oni ga sprijeda ušutkivali, ali on je još jače vikao: »Sine Davidov, smiluj mi se!«

Isus se zaustavi i zapovjedi da ga dovedu k njemu. Kad se on približi, upita ga: »Što hoćeš da ti učinim?« A on će: »Gospodine, da progledam.« Isus će mu: »Progledaj! Vjera te tvoja spasila.« I umah progleda i uputi se za njim slaveći Boga. I sav narod koji to vidje dade hvalu Bogu.

Evanđelje dana – komentar: 

U današnjem evanđelju narod kaže slijepcu da šuti. Beskorisni prosjak poput njega nema pravo uznemiravati Gospodara. Ali čovjek ih ignorira i stalno plače. (U tome nas podsjeća na ustrajnu udovicu o kojoj smo čitali neki dan.) Sada Isus staje.

Da čovjek nije stalno dozivao, Isus ga možda ne bi čuo i mogao bi zauvijek otići iz njegova života. Osjećaj bijede natjerao ga je da nastavi plakati i dozivati Isusa. I njegova je upornost obilato nagrađena. Našao je ono što je tražio. Isti dan je progledao.

Ono što je slijepac učinio za svoju tjelesnu bolest, sigurno je naša obveza da učinimo u vezi naših duša. Naše potrebe su daleko veće od njegovih. Bolest grijeha daleko je teža od nedostatka vida. Jezik koji može pronaći riječi da opiše potrebe tijela, sigurno može pronaći riječi kojima će objasniti potrebe duše.

Počnimo moliti ako se još nismo molili. Molimo se srdačnije i usrdnije, ako smo molili u prošlim vremenima. Isus, Sin Davidov, još uvijek prolazi, i nije daleko od svakoga od nas. Zavapimo Njemu za milost i ne dopustimo da ništa zaustavi naš plač.

Slijepi prosjak nije mario za ljude koji su ga zaustavljali, nego je ustrajno dozivao Isusa. Trebate li vi što od Isusa? Popust ovog slijepog prosjaka, i vi budite ustrajni u svojim molitvama.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje:

Dragi Gospodine, i ja sam, poput ovog slijepog prosjaka, čovjek u potrebi. Smiluj se meni grešnome, oprosti mi svaki grijeh i daj da poput njega progledam i vidim Tebe prisutnog u svom životu. Iscijeli moje srce i dušu te mi daj snage da Te u tami ovog svijeta svakodnevno mogu slijediti u skladu s Tvojom svetom voljom. U Isusovo ime, amen.

NAJNOVIJE!