NaslovnicaEvanđelje danaŠto me zovete: »Gospodine, Gospodine!« a ne činite što zapovijedam?

Što me zovete: »Gospodine, Gospodine!« a ne činite što zapovijedam?

Evanđelje dana za subotu, 16. rujna 2023. godine: Što me zovete: »Gospodine, Gospodine!« a ne činite što zapovijedam? (Luka 6, 43-49)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: »Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom, niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga.«
»Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.«
»Što me zovete ‘Gospodine, Gospodine!’, a ne činite što zapovijedam? Tko god dolazi k meni te sluša moje riječi i vrši ih, pokazat ću vam kome je sličan: sličan je čovjeku koji gradi kuću pa iskopa u dubinu i postavi temelj na kamen. A kad bude poplava, nahrupi bujica na tu kuću, ali je ne može uzdrmati jer je dobro sagrađena. A koji čuje i ne izvrši, sličan je čovjeku koji sagradi kuću na tlu bez temelja; nahrupi na nju bujica i umah se sruši te bude od te kuće razvalina velika.« (Luka 6, 43-49)

Evanđelje dana – komentar

Propovijed na gori završava s dvije prispodobe: (1) stablo i njegov plod, i (2) mudri i ludi graditelji. Prva pomaže učenicima da vide razliku između prave i lažne vjere. Druga osvjetljava razliku između pravih i lažnih učenika. Ove prispodobe nisu duboke; nećeš naučiti ništa što već ne znaš.

Stablo donosi plod, dobar ili nevaljao, ovisno o tome kakvo je. Tako je i u području učeništva: čovjek koji je moralno čist i duhovno zdrav može donijeti blagoslov za druge iz dobre riznice svoga srca. Pokvarenost koja je unutar čovjeka ne može a da se ne očituje u njegovim riječima i djelima. Iz “obilja” ili “preobilja” srca usta govore. Isus govori o dobrom i zlu srcu kako bi uputio svoje učenike da pažljivo slušaju nečije riječi, jer one otkrivaju nečije srce.

PROČITAJTE: Iz obilja srca usta govore

Isus završava Propovijed na gori završnom prispodobom. Oko Isusa su stotine, tisuće ljudi koji slušaju. Ali koliko će od ovih slušatelja stvarno primijeniti u praksi ono što im je rekao? Isus se čudi. Samo djelić. Stoga ih potiče da slušaju njegove riječi i da ih provode u djelo.

Što me zovete ‘Gospodine, Gospodine!’, a ne činite što zapovijedam? Isusu se očito gade takozvani sljedbenici koji zapravo ne slijede. Sve do danas, previše takozvanih sljedbenika ne prakticira ono što čitaju ili čuju iz Božje Riječ. Oni mogu poznavati Riječ i koristiti vjerski žargon, ali njihov način života ne oponaša život njihovog Gospodara. Sebe mogu nazivati ​​učenicima, “slušateljima, sljedbenicima”, ali oni Ga ne slijede.

Dragi moj prijatelju, koliko je tvoj život čvrsto usidren u Kristu? Koliko pažljivo provodiš njegova učenja u praksi? Jesi li ozbiljan, savjestan sljedbenik? Ili bezobrazni, entuzijastični vjernik koji nikad ne stigne usidriti svoj život u Isusu? Dobro razmisli o Gospodinovim riječima iz današnjeg Evanđelja.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, dugo sam vjernik, ali moram priznati da sam bio nemaran i nisam živio po Tvojoj Riječi. Molim Te, oprosti mi. Gospodine, učini sve što je potrebno da me pričvrstiš za Tebe kao moj temelj. Predajem Ti svoj život, Isuse, i neka me Tvoj Duh ispunjava i preobražava u Tvoj lik. Amen!