Tko je moj bližnji?

Evanđelje dana za nedjelju, 10. srpnja 2022. godine: Tko je moj bližnji? (Luka 10, 25-37)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.«
Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče:
»Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ’Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’«
»Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!« (Luka 10, 25-37)

Evanđelje dana – komentar

Zakonoznanac, upućen u naučavanje Mojsijeva zakona, vjerojatno nije bio iskren kada mu je postavio pitanje. Pokušavao je prevariti Spasitelja, iskušati ga. Za njega, Isus je bio samo Učitelj, a vječni život nešto što on ne može steći ili zaslužiti.

Sve je to Gospodin uzeo u obzir kada mu je odgovorio. Da se zakonoznanac postavio ponizno i pokajnički, Spasitelj bi mu izravnije odgovorio. Ovako je Isus usmjerio pozornost na Zakon. Što je Zakon tražio? Tražio je da čovjek najviše ljubi Gospodina, a svoga bližnjega kao sebe samoga. Isus mu je rekao da će, ako to čini, živjeti.

Grešni čovjek nije kadar ljubiti Boga iz svega srca svoga, a bližnjega kao samoga sebe. Kada bi to mogao činiti od rođenja do smrti, spasenje mu ne bi trebalo. Vječni život je samo za grešnike koji priznaju svoju izgubljenost i koji su spašeni Božjom milošću.

Zakonoznanac se pokušao opravdati. Bio je svjestan svoje pogreške i njegovo se srce uzoholilo da se odupre. Upitao je: “A tko je moj bližnji?”

Pripovijest o dobrom Samarijancu Isus je ispričao kao odgovor. Žrtva razbojništva (gotovo sigurno Židov) ležala je polumrtva na putu u Jerihon. Židovski svećenik i levit mu nisu htjeli pomoći. Možda su se bojali da je riječ o zamci ili su se prepali i da njih mogu orobiti ako zastanu. U pomoć mu je priskočio omraženi Samarijanac, pružio mu prvu pomoć, odveo žrtvu u svratište i dao novac za brigu o njemu. Samarijancu je Židov u nevolji bio njegov bližnji.

Spasitelj je zatim postavio neizbježivo pitanje. Koji se od trojice pokazao bližnjim bespomoćnom čovjeku? Naravno, onaj koji mu je iskazao milosrđe. Stoga i zakonoznanac mora činiti tako. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče nebeski, oprosti mi za moje nedovoljne riječi hvale. Daj mi srce koje te želi častiti djelima i riječima. Sve što imam dar je od Tebe, i ono najvažnije, spasio si me od vječne propasti. Neka moja ljubav prema bližnjima bude iskrena i neka mi ništa ne bude prepreka da ih ljubim i pomažem im. Neka ih sve što činim približi Tebi. Amen!