Tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla

Evanđelje dana za petak, 6. listopada 2023. godine: Tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla. (Luka 10, 13-16)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus: »Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi već, sjedeć u kostrijeti i pepelu, činili pokoru. Ali Tiru i Sidonu bit će na Sudu lakše negoli vama.
I ti, Kafarnaume!
Zar ćeš se do neba uzvisiti?
Do u Podzemlje ćeš se strovaliti.
Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire. A tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla.« (Luka 10, 13-16)

Evanđelje dana – komentar

Kad bi Isus danas posjetio vašu zajednicu, što bi rekao? Bi li izdao upozorenje poput onoga koje je dao Korozainu i Betsaidi? A kako biste vi odgovorili? Gdje god je Isus išao, činio je silna djela kako bi pokazao ljudima koliko ih Bog treba. Korozain i Betsaida bili su blagoslovljeni Božjim pohodom. Čuli su Radosnu vijest i doživjeli divna djela koja je Isus učinio za njih. Zašto je Isus bio ljut na te zajednice? Riječ “jao” je izraz sažaljenja i ljutnje. Zašto Isus jadikuje i izdaje oštro upozorenje?

PROČITAJTE: Zašto nam treba Spasitelj?

Ljudi koji su ovdje čuli evanđelje vrlo su vjerojatno ravnodušno odgovorili. Isus ih prekorava što ne čine ništa! Pokajanje zahtijeva promjenu: promjenu srca i načina života. Božja Riječ je životvorna i spašava nas od vječne propasti. Isusov je gnjev usmjeren prema grijehu i svemu što nas priječi u vršenju Božje volje. U ljubavi nas poziva da hodimo Njegovim putem istine i slobode, milosti i dobrote, pravde i svetosti. Primate li Njegovu Riječ s vjerom i poslušnošću ili sa sumnjom i ravnodušnošću?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Svevišnji Bože, prosvijetli tamu naših srdaca i daj nam pravu vjeru, nadu i Tvoju ljubav. Neka naša srca iskreno odgovore na Tvoj poziv da Te slijedimo. Neka naša vjera rezultira djelima koja su Tebi ugodna. U svemu nas vodi Tvojim Duhom. Amen!

NAJNOVIJE!