Tko nije protiv nas, za nas je
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za srijedu, 22. svibnja 2024. godine: Tko nije protiv nas, za nas je. (Marko 9, 38-40)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.« (Marko 9, 38-40)

Evanđelje dana – komentar

Ljubljeni Ivan je izvijestio Isusa da su vidjeli nekog čovjeka koji u Njegovo ime izgoni zloduhe. Učenici su mu rekli da prestane jer nije išao s njima. Čovjek nije naučavao lažan nauk ili živio u grijehu. Jednostavno se nije pridružio učenicima.

Isus reče: “Ne branite mu! Ako je u njemu dovoljno vjere da koristi moje ime u istjerivanju zloduha, na mojoj je strani i radi protiv Sotone. Neće se tek tako promijeniti i zatim o meni govoriti zlo ili mi biti neprijatelj.”

Stih 40 naizgled protuslovi Mateju 12, 30 gdje je Isus rekao: “Tko nije sa mnom, protiv mene je; i tko ne sabire sa mnom, rasipa.” U Mateju se radilo o tome je li Krist Sin Božji ili u vlasti zloduha. U tako temeljnom pitanju, svatko tko nije s njim radi protiv njega.

Ovdje u Marku ne radi se o Kristovoj osobi ili djelu, nego o suradnicima u služenju Gospodinu. Ovdje se kaže da tu moraju vladati snošljivost i ljubav. Tko god nije protiv njega u služenju, mora biti protiv Sotone i stoga je Kristovoj strani. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, pomozi da iskreno i sa žarom služim za Tvoje kraljevstvo. Kad sam ljubomoran na druge, posebno na njihove talente i dobra djela, pomozi mi da to vidim kao svoj grijeh. Pomozi mi da potražim mnoge divne načine kako mogu služiti i da se radujem svemu što činiš kroz druge. Neka moje služenje urodi plodom i neka napreduje Tvoje djelo na zemlji. Amen!