Vi niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta

Evanđelje dana za subotu, 21. svibnja 2022. godine: Vi niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta. (Ivan 15, 18-21)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ako vas svijet mrzi,
znajte da je mene mrzio prije nego vas.
Kad biste bili od svijeta,
svijet bi svoje ljubio;
no budući da niste od svijeta,
nego sam vas ja izabrao iz svijeta,
zbog toga vas svijet mrzi.
Sjećajte se riječi koju vam rekoh:
‘Nije sluga veći od gospodara.’
Ako su mene progonili,
i vas će progoniti;
ako su moju riječ čuvali,
i vašu će čuvati.
A sve će to poduzimati protiv vas
poradi imena moga
jer ne znaju onoga koji mene posla.« (Ivan 15, 18-21)

Evanđelje dana – komentar

Učenike ne smije iznenaditi ili obeshrabriti ako ih svijet mrzi. Svijet je mrzio Gospodina i mrzit će sve koji su mu nalik.

Ljudi svijeta vole one koji žive poput njih – one koji govore prostačkim jezikom i predaju se tjelesnim požudama, ili pak ljude koji su kulturni ali žive samo za sebe. Kršćani ih osuđuju svojim svetim životima – zbog toga ih svijet mrzi. Učenik ne treba očekivati ništa bolji odnos od onoga što ga je pokazao prema Gospodinu. Progonit će ga kao što je progonio Krista. Njegovu riječ će odbacivati kao što su i Spasiteljevu.

Ta mržnja i proganjanje su “zbog moga imena”. To je zato što je vjernik vezan uz Krista; zato što ga je Krist odvojio od svijeta i zato što nosi Kristovo ime i lik. Svijet ne zna ništa o Bogu. Ne znaju da je Otac poslao Gospodina na svijet da bude Spasitelj. Neznanje, međutim, nije nikakav izgovor.

(William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si naš Spasitelj i što imamo privilegiju slijediti Te. Neka nam ništa ne bude teško učiniti za Tebe. Pomozi da budemo izvršitelji Tvojih zapovijedi i da se još mnogi izgubljeni okrenu od grešnog života. Neka nas Tvoj Duh vodi u svemu. Amen!