Zašto svijet mrzi kršćane?

Zašto nevjernički svijet mrzi kršćane? Zašto su kršćani u mnogim zemljama progonjeni i pogubljeni? Tko stoji iza svega toga?

Postojanje mržnje prema kršćanima ne bi nas trebalo čuditi. Sam Isus predvidio je mržnju svijeta prema kršćanima:

Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi.” (Ivan 15, 18-19)

Zašto svijet mrzi kršćane?

Malo bi tko priznao stvarnu emocionalnu mržnju prema kršćanima. I, doduše, mržnja koju kršćani trpe u većini svijeta relativno je blaga. Situacija u svijetu po tom pitanju zapravo je predokus onoga što dolazi. Kako se svijet sve više odvraća od Boga, mržnja Božjeg naroda eksponencijalno će se povećavati.

U velikom dijelu muslimanskog svijeta kršćani su izloženi ekstremnom progonu. U mnogim slučajevima, izbor je prijeći na islam, pobjeći ili umrijeti. Također, u većem dijelu zapadnog svijeta na kršćane se gleda s visine, ismijava ih se ili marginalizira jer ne žele prijeći preko Božje Riječi i prihvatiti krive vrijednosti u društvu.

Postaje jasno da kršćani koji žele živjeti prema svojim uvjerenjima neće biti podobni za određene karijere. Na primjer, protivljenje homoseksualnim brakovima apsolutno je biblijski stav. Na web portalima možemo pročitati kako su kršćanski slastičari, cvjećari, vladini dužnosnici kažnjeni, pa čak i pritvoreni zbog življenja prema biblijskim uvjerenjima.

Mržnja kršćana dolazi od Sotone

Sotona mrzi Boga i kao “bog ovoga svijeta” kontrolira sustav zlog svijeta koji mrzi Boga i njegove sljedbenike.

1. Identificirani smo s Kristom

“Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, da vašu će čuvati.” (Ivan 18, 20)

Ako su Ga mrzili, mrzit će i one od nas koji smo s Njim identificirani.

2. Ne pripadamo svijetu

Kada smo uzvjerovali u Krista, prešli smo na novi duhovni položaj: sada smo “u Kristu” i izvan ovoga svijeta. Da, fizički smo na ovom svijetu, ali duhovno nismo s ovoga svijeta. Ne prilagođavamo se ovom svijetu – mi smo svjetlo ovoga svijeta i sol zemlje.

3. Svijet je duhovno neuk i slijep 

“A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju Onoga koji mene posla.” (Ivan 15, 21)

Vjerski vođe u Isusovo vrijeme znali su mnogo o Bogu i mogli su citirati poglavlja i stihove kako bi branili svoja učenja, ali nisu osobno poznavali Boga. Današnji vjerski svijet tvrdi da poznaje Boga, ali ne želi sagnuti koljeno pred Isusom Kristom kao Sinom Božjim i jedinim Spasiteljem svijeta. Sotona im je zaslijepio um (2. Korinćanima 4, 3-4), a grijeh im je zaslijepio srce (Efežanima 4, 17-19).

Privilegija je podnositi mržnju za Njegovo ime!

“Ljubljeni! Ne čudite se požaru što bukti među vama da vas iskuša, kao da vam se događa štogod neobično! Naprotiv, radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o Objavljenju njegove slave mognete radosno klicati. Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh Slave, Duh Božji u vama počiva. Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac; ako li kao kršćanin, neka se ne stidi, nego slavi Boga zbog tog imena.” (1. Petrova 4, 12-16)

Moramo biti spremni uvijek dati odgovor kada nas nespašeni ljudi napadnu. Nemojte se uvrijediti! Budite i dalje Božji svjedok. Ne odustajte!

Kršćani su pozvani ne prilagođavati se svijetu nego se preobražavati u Krista. Nevjernički svijet mrzi ono što ne razumije i stoga će mrziti one koji slijede Krista.

Kršćani se nemaju čega bojati, jer su pobjednici (Rimljanima 8, 37). Veći je On (Bog) koji je u nama (kršćanima) nego onaj (Sotona) koji je u svijetu (1. Ivanova 4, 4).

PROČITAJTE JOŠ: