Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao

Evanđelje dana za utorak, 2. travnja 2024. godine: Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao. (Ivan 20, 11-18)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Marija je stajala vani kod groba i plakala. Zaplakana zaviri u grob i ugleda dva anđela u bjelini kako sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo — jedan kod glave, drugi kod nogu. Kažu joj oni: »Ženo, što plačeš?« Odgovori im: »Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše.« Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus.
Kaže joj Isus: »Ženo, što plačeš? Koga tražiš?« Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: »Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga ostavio i ja ću ga uzeti.« Kaže joj Isus: »Marijo!« Ona se okrene te će mu hebrejski: »Rabbuni!« — što znači: »Učitelju!« Kaže joj Isus: »Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.«
Ode dakle Marija Magdalena i navijesti učenicima: »Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.« (Ivan 20, 11-18)

Evanđelje dana – komentar

Mariji je bilo mnogo oprošteno i zato je mnogo voljela. Bdjela je izvan groba i plakala zbog toga što su, kako je mislila, tijelo vjerojatno ukrali Gospodinovi neprijatelji.

Ovaj put, kada je pogledala unutra, ugleda dva anđela na mjesto gdje je bilo položeno Isusovo tijelo. Izgleda da se Marija nije nimalo bojala ili iznenadila. Odgovorila je na njihovo pitanje kao da je doživjela nešto najsvakidašnije. Iz njezina je odgovora očito kako još uvijek nije shvaćala da je Isus uskrsnuo i da ponovno živi.

Na ovome joj je mjestu nešto kazalo da pogleda iza sebe. Bio je to sam Isus, ali ona ga nije prepoznala. Pitao ju je zašto plače i koga traži. Znao je odgovore na ta pitanja, ali, htio ih je čuti s njezinih usana. Ona je mislila da je vrtlar. Spasitelj svijeta može biti vrlo blizu ljudima, a da ga oni ne prepoznaju. Obično se pojavljuje u liku obične osobe, a ne kao netko od velikih ljudi na Zemlji.

Marija je sada čula kako je neki poznati glas oslovljava imenom. Nije bilo dvojbe – bio je to Isus! Obratila mu se s rabbuni, što znači “moj veliki Učitelju”. Marija je poznavala Isusa osobno, kao čovjeka. Vidjela je čudesa koja su se događala dok je bio tjelesno nazočan. Stoga je zaključila da, ako nije više s njom u vidljivom obliku, ona neće imati izgleda za blagoslov. Gospodin je mora u tom stajalištu ispraviti. Rekao je: “Ne gledaj me samo kao tjelesnog čovjeka. Još nisam uzašao Ocu svojemu. Kada se vratim u Nebo, na Zemlju će biti poslan Duh Sveti. Kada on dođe, otkrit će me tvome srcu tako kako me nikada prije nisi poznavala. Bit ću ti bliži i draži nego što je to bilo moguće tijekom moga života ovdje.”

Zatim joj je rekao da ide njegovoj braći i ispripovjedi im o novom poretku koji je počeo. Marija je provela ono što joj je povjereno i postala je, kako su neki rekli, “apostol apostolima”. Ima li ikakve sumnje u to da joj je ta velika čast dana kao nagrada za odanost Kristu? (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, vjerujem da si živ. Ti si Uskrsnuće i Život. Poznaješ me od vječnosti i znao si kada ću Ti predati svoj život. Neka me Tvoj Duh uvodi u istine Tvoje Riječi i pomogne da budem njezin izvršitelj. Neka još mnogi čuju za Tebe i spasenje koje daruješ. Amen!

NAJNOVIJE!