“‘Ja sam uskrsnuće i život”: Koje je značenje ove Isusove izjave?

Ja sam uskrsnuće i život” (Ivan 11,25) je peta od sedam “Ja sam” Isusovih izjava. Koje je značenje ove izjave? 

Lazar je bio mrtav. Prije toga, Isus je čuo da je njegov dobar prijatelj bolestan, ali umjesto da posjeti Lazara, Isus “ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio” (Ivan 11,6). Objasnio je svojim zbunjenim učenicima je njegova bolest “nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.” (stih 4).

Nakon što je Lazar umro, Isus je pošao u Betaniju, u Lazarev dom. Značajno je, kada je Isus obavijestio svoje učenike da je Lazar mrtav, On je prosto rekao da Njegov prijatelj “spava, no idem probuditi ga” (Ivan 11,11).

Izvan Betanije, Lazarova sestra Marta je izašla da susretne Isusa. “Gospodine, da si bio ovdje”, rekla je “brat moj ne bi umro.” (Ivan 11,21). Takva je bila njezina vjera u Isusovu iscjeljujuću moć. Isus je odgovorio, uvjeravajući Martu da će njezin brat ustati iz mrtvih.

Marta je ponovno odgovorila u vjeri: “Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.” (Ivan 11,24). Upravo tu, Isus izgovorio svoju petu “Ja sam” izjavu u Ivanovom evanđelju, “Ja sam uskrsnuće i život,” prateći je pozivom na vjeru: “Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.” (Ivan 11,21-24)

VIDI OVO: 10 najfascinantnijih dokaza uskrsnuća Isusa iz Nazareta

“Ja sam uskrsnuće i život”

Kada je Isus rekao, “Ja sam uskrsnuće i život”, On je tvrdio da je izvor oba. Ne postoji uskrsnuće izvan Krista, i ne postoji vječni život izvan Krista. Iznad toga, Isus je također objavljivao svoju božansku prirodu. On čini više od davanja života; On je život, i stoga smrt nema nikakvu moć nad njim. Isus daje ovaj duhovni život onima koji vjeruju u Njega, tako da oni mogu dijeliti Njegov trijumf nad smrću (1. Ivanova 5,11-12). Vjernici u Isusa Krista će iskusiti uskrsnuće zato što imaju život koji Isus pruža te nije moguće da ih smrt pobjedi (1. Korinćanima 15,53-57).

Marta koja je bila u žalost je željela da Isus stigne ranije, kako bi iscijelio njenog brata. I kada je Isus govorio o uskrsnuću, Marta je pretpostavila da je pričao o “uskrsnuću, u posljednji dan.” U obje izjave, Marta otkriva da je smatrala Vrijeme nesavladivom preprekom. U stvari, Marta je govorila “Prekasno je da pomogneš Lazaru (prošlo je vrijeme za to), tako da sada moramo čekati (proći još vremena).”

VIDI OVO: Je li Isus Krist zaista uskrsnuo? 4 dokaza to potvrđuju

Uskrsnuće je Osoba

Isus je pokazao da ni Smrt, ni vrijeme nisu prepreka za Njega. Ispred grobnice Isus, “Rekavši to povika iza glasa: “Lazare, izlazi! I mrtvac iziđe. “(Ivan 11,43-44). Jedna je stvar tvrditi da si uskrsnuće i život, ali je to Isus potvrdio uskrsnućem Lazara, koji je bio četiri dana mrtav.

Zaista, s Kristom, smrt je samo “san” (1. Solunjanima 4,13). smrt nema vlast nad njim koji je sam Život, niti smrt ima vlast nad onima koji su u Njemu (1. Korinćanima 15,54- 55). Zato što On živi, ​​mi živimo. Zato što je On život, mi imamo vječni život.

Isusova izjava da je On uskrsnuće i život nam osigurava pobožnu perspektivu u nekoliko duhovnih stvari. Marta je vjerovala da je uskrsnuće poseban događaj; Isus je njoj pokazao (i nama) da je uskrsnuće Osoba. Martino shvaćanje vječnog života je bila apstraktna ideja; Isus joj je dokazao da je vječni život osobni odnos. Marta je mislila da će pobjeda nad smrću tek doći; Isus je ispravlja, pokazujući joj da je pobjeda stvarnost već sada.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE!