Vrebali su da li subotom liječi

Evanđelje dana za ponedjeljak, 11. rujna 2023. godine: Vrebali su da li subotom liječi. (Luka 6, 6-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jedne subote uđe Isus u sinagogu i stane naučavati. Bio je ondje čovjek kome desnica bijaše usahla. Pismoznanci i farizeji vrebahu na nj da li subotom liječi kako bi našli u čemu da ga optuže. A on je znao njihove namjere pa reče čovjeku s usahlom rukom: »Ustani i stani na sredinu!« On usta i stade. A Isus im reče: »Pitam ja vas: Je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo? Život spasiti ili upropastiti?« Sve ih ošinu pogledom pa reče čovjeku: »Ispruži ruku!« On učini tako — i ruka mu zdrava. A oni se, izbezumljeni, počnu dogovarati što da poduzmu protiv Isusa. (Luka 6, 6-11)

Evanđelje dana – komentar

Kada je Isus ušao u sinagogu i stao poučavati, sreo je čovjeka usahle ruke. Postavilo se pitanje: “Hoće li ga Isus u subotu ozdraviti?” Ako bio to učinio, farizeji bi imali dokaz protiv Njega – ili su barem tako mislili. Zamislite samo njihovo licemjerje i neiskrenost. Nisu mogli učiniti ništa da bi tom čovjeku pomogli, a zamjerili bi svakome tko to može. Tražili su neki razlog da Isusa osude na smrt. Bude li ozdravljao u subotu, nasrnut će kao čopor vukova da ga zakolju.

Gospodin reče tom čovjeku da stane na sredinu. U zraku je lebdjelo iščekivanje. Zatim reče farizejima: “Je li dopušteno subotom činiti dobro ili činiti zlo, život spasiti ili pogubiti?” Njegovo je pitanje razotkrilo pokvarenost farizeja. Mislili su da On ne smije čudesno ozdravljati u subotu, ali da oni u subotu smiju smišljati kako da ga ubiju!

Uopće ne čudi što nisu odgovorili! Nakon neugodne tišine, Spasitelj naloži čovjeku da ispruži ruku. Kad ovaj to učini, vrati joj se puna snaga, meso naraste normalne veličine a nabori nestadoše.

Farizeji to nisu mogli podnijeti. Oni iziđu, sastanu se s herodovcima, svojim tradicionalnim neprijateljima, na vijećanje kako da pogube Isusa. Još je bila subota. A Herod je pogubio Ivana Krstitelja. Možda bi njegovi mogli jednako uspješno pogubiti Isusa. Tome su se farizeji nadali. (Prema “Komentaru Novoga zavjeta”, autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Svemogući Bože, molim Te, nikad ne dopusti da moje srce otvrdne zbog moje vjerske revnosti. Želim biti strastven u svojoj vjeri, ali nikada ne želim postati toliko slijep da iskrivim Tvoju volju i na kraju povrijedim one koje želiš blagosloviti. Neka moje srce bude mekano — otvoreno za Tebe i za one koje želiš dotaknuti Svojom milošću. U Isusovo ime molim, amen.

NAJNOVIJE!