Zrno gorušičino uzraste i razvi se u stablo

Evanđelje dana za utorak, 31. listopada 2023. godine: Zrno gorušičino uzraste i razvi se u stablo. (Luka 13, 18-21)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Govoraše Isus: »Čemu je slično kraljevstvo Božje? Čemu da ga prispodobim? Ono je kao kad čovjek uze gorušičino zrno i baci ga u svoj vrt. Uzraste i razvi se u stablo te mu se ptice nebeske gnijezde po granama.«
I opet im reče: »Čemu da prispodobim kraljevstvo Božje? Ono je kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.« (Luka 13, 18-21)

Evanđelje dana – komentar

Što nas zrno gorušice i kvasac mogu naučiti o Božjem kraljevstvu? Sićušno sjeme gorušice doslovno je izraslo u stablo koje je privuklo brojne ptice jer su voljele malo sjeme gorušice koje proizvodi. Božje kraljevstvo djeluje na sličan način. Počinje od najmanjih početaka u srcima muškaraca i žena koji su prijemljivi za Božju Riječ. I djeluje nevidljivo i uzrokuje transformaciju iznutra. Kvasac je još jedan snažan pokretač promjene. Gruda tijesta prepuštena sama sebi ostaje ono što jest, gruda tijesta. Ali kada mu se doda kvasac, dolazi do preobrazbe koja daje bogat i zdrav kruh kada se ispeče – osnovna životna namirnica za ljude.

PROČITAJTE: Što znači biti ponovno rođen?

Kraljevstvo Božje proizvodi preobrazbu u onima koji primaju novi život koji Isus Krist nudi. Kada se prepustimo Isusu Kristu, naši su životi preobraženi snagom Duha Svetoga koji prebiva u nama. Apostol Pavao kaže: “To pak blago imamo u glinenim posudama da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas.” (2. Korinćanima 4, 7). Vjerujete li u moć preobrazbe Duha Svetoga?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, ispuni me svojim Duhom i preobrazi me u Tvoj lik. Neka moje misli, riječi i djela budu poput Tvojih. Povećaj moju revnost za Tvoje Kraljevstvo i usadi mi svetu želju da živim za Tvoju slavu. Amen!

NAJNOVIJE!