Ovo Evanđelje je najbolja knjiga u Bibliji za nove vjernike

Riječ „najbolja“ je vrlo subjektivna u ovom slučaju. Svatko ima svoje mišljenje, a sva mišljenja su ispravna.

Evanđelje po Marku je najbolja knjiga u Bibliji koju bi trebali preporučiti novim vjernicima, a za to postoje dobri razlozi. 

Vi ste novi kršćanin. Ili je netko koga poznajete u toj poziciji. Vi (ili oni) želite početi čitati Bibliju. Gdje početi? Drugim riječima, koja je najbolja knjiga Biblije za nove vjernike?

Riječ „najbolja“ je vrlo subjektivna u ovom slučaju. Svatko ima svoje mišljenje, a sva mišljenja su ispravna. Čitanje Biblije je bolje nego ne čitanje. Možete početi bilo gdje. No neke knjige u Bibliji su malo zahtjevnije za nove čitatelje.

Vrlo se često novim čitateljima preporučuje čitanje Evanđelja po Ivanu što nije loša preporuka. Njegovo je evanđelje odlično, zaista je divno.

No u njemu ima nekoliko vrlo zahtjevnih poruka, izreka i slika koje bi mogle biti zbunjujuće za nove vjernike kada nisu u kontekstu. Zato je dobro početi od Evanđelja po Marku.

Evo i zašto:

1. Evanđelje po Marku vam donosi Isusa

Znam, znam. Cijela je Biblija o Isusu. Ovisno o perspektivi, Isusa se može pronaći u svim knjigama Biblije. On je svrha svake stranice. No, evanđelja su jednostavno drugačija.

PROČITAJTE: Zašto nam je Bog dao četiri Evanđelja umjesto samo jednoga?

Ona su drugačija jer vam daju riječi, djela i čuda Isusa Krista izbliza. Vidimo intimnu sliku Isusa kada čitamo biografske jedinice o Njegovu životu, nešto što je jako važno za nove vjernike. Posebice, Evanđelje po Marku se usredotočuje na Isusova djela (više o ovome kasnije) koja novim vjernicima pomažu razumjeti Isusovo poslanje i život.

2. Evanđelje po Marku je najkraće evanđelje

Možda ćete se zapitati: „Nije li bilo koje evanđelje dobro za nove vjernike?“. Naravno da je. Ali evanđelje po Marku ima 16 poglavlja te je najkraće evanđelje zbog čega je najmanje zahtjevno za nove čitatelje nego, recimo, Evanđelje po Luki koje ima 24 poglavlja. Evanđelje po Marku se može pročitati u manje od 90 minuta. To je knjiga koju možete neprestano čitati u jako kratkom vremenu.

3. Evanđelje po Marku je puno akcije

To je evanđelje prepuno raznih priča. Ono je „isjeckano“, stari prizori brzo završavaju, a počinju novi. Riječ „odmah“ se pojavljuje čak 42 puta iz čega se da iščitati da Isus nije samo sjedio okolo i ne radio ništa. To je vrlo uzbudljivo evanđelje te će pridobiti pažnju svakog novog vjernika.

PROČITAJTE: 4 nevjerojatne promjene koje dolaze od svakodnevnog čitanja Biblije

U knjizi Tima Kellera, autor odlično sumira tu ideju: „Marko ne voli suhu povijest. Njegovo je evanđelje pisano u prezentu te često koristi riječi koje naznačavanju kretanje i akciju. Ne možete ne primijetiti brzinu kojom pripovijeda. Evanđelje prenosi nešto važno o Isusu – on nije samo povijesna ličnost nego živi u stvarnosti, On je osoba koja nam se i danas obraća“.

4. Evanđelje po Marku nije teško razumjeti

Ovdje nije riječ o tome da novi vjernik neće imati pitanja o ovom evanđelju kako ga čita. I iskusni čitatelji još uvijek imaju mnoštvo pitanja, a pročitali su Bibliju nebrojeno mnogo puta. No Evanđelje po Marku, u cjelini, nije tako zahtjevno. Nema genealogija. Nema mnoštva teških izreka (iako ima nekih zahtjevnijih). Evanđelje po Marku je jednostavna biografska skica Isusova života.

5. Evanđelje po Marku govori o učeništvu

Svrha tog evanđelja je učeništvo. To je ono glavno. Učeništvo znači „hodati s Isusom“. To je poziv na ljubav i vjernost Isusu, poziv da budemo kao On, da se pripremimo patiti kao što je On patio. To je nešto što novi vjernik treba shvatiti. Zbog toga je ovo evanđelje odličan početak.

Divno je kada novi vjernici pitaju gdje početi čitati Bibliju. Ponekad je početak težak, ali se s vremenom razvije znatiželja i čežnja za novim saznanjima. Neće se to dogoditi preko noći. Svatko mora negdje početi, a nekoliko mjesta u Bibliji možda predstavljaju bolji početak nego Evanđelje po Marku. Odluka je na vama.

Autor: David Qaoud; Prijevod: Ida U.; Izvor: Gospelrelevance.com

NAJNOVIJE!