Ovo je često pitanje koje se pitaju novi vjernici kojima je teško shvatiti Bibliju, ili koji se muče pronaći želju da ju čitaju svakodnevno. Ovo je samo nekoliko razloga zašto bi svaki kršćanin trebao redovito čitati Bibliju.

Ona je Božja riječ

Biblija nije kao ostale knjige, niti ju treba čitati kao druge knjige. Biblija je sama Riječ Boga. Štoviše, 1. Timoteju 3, 16 kaže da „Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti“. To je kao da Bog progovara svaki puta kada ju otvorimo i čitamo. Kao takva, Božja Riječ ima moć i autoritet koji daleko nadilaze ostale knjige. Ona sama iscrtava što je dobro a što zlo. Nama kršćanima važno je da poznajemo i činimo ono što nam ona govori.

Ona je živa

Hebrejima 4, 12 nam glasi: „Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca.“ Božja je Riječ živa i djeluje u nama svaki puta kada ju čitamo i slušamo. Istine koje pronalazimo u Bibliji ulaze u naša srca, umove i duše kao nijedna druga pojava.

PROČITAJTE: BIBLIJA NIJE OBIČNA KNJIGA: Gdje treba početi sa čitanjem Biblije?

Bog ju mnogo puta koristi kako bi nam ukazao na grijehe u našim životima. U drugim pak prilikama On ju koristi kako bi nas podsjetio na slatka obećanja koja su upućena onima koji Ga vole. Biblija nam otkriva tko je Bog, tko smo mi, i zašto ga tako očajno trebamo. Nadalje, nitko tko se nanovo rodio u Kristu nije to učinio bez Radosne Vijesti o Isusu Kristu, koju opisuju Evanđelja.

Ona je svjetiljka

Biblija vjernicima pruža mudrost i upute u našim životima. U Psalmu 119, 105 psalmist kaže: „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.“ Bog je svoju volju objavio cijelom čovječanstvu. Kada se u životu osjećamo izgubljeno ili bez cilja, možemo se vratiti Bibliji sa znanjem da će nam Bog rasvijetliti put. Možda nećemo vidjeti cijelu sliku, ali imat ćemo taman dovoljno svjetla da hodamo s Njim.

Ona je mač

Naposljetku, Biblija je naše najveće oružje protiv grijeha i iskušenja. Kada je Isusa kušao Sotona u pustinji, opirao mu se citirajući Bibliju napamet. Isus je rekao: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta“ (Matej 4, 4). Jedan od razloga zašto Bibliju trebamo više od hrane jest zato što nas, vjernike, ona oprema za duhovni rat.

Efežanima 6, 17 jasno nam kaže da je Božja Riječ „mač Duha“. S Biblijom u ruci držimo istinu i pobjedu kada nas neprijatelj napadne lažima i optuživanjima. Kao spretni ratnici moramo se vježbati kako bismo bili spremni za borbu.

Biblija nije dana anđelima ili životinjama, niti je napisana za kakvu elitnu skupinu ljudi. Ona je napisana za svakog muškarca, ženu, dječaka i djevojčicu – a to uključuje i vas. Bog s vama želi imati intimnu vezu. Kao i svaki zdrav odnos, i ovaj zahtjeva iskrenu komunikaciju. Bog vam, prijatelji, ima nešto za reći. Ali nećete znati što je to ako ne budete slušali Njegovu Riječ, Bibliju. Uzmite si danas vremena i otvorite ju.

Autor: Jesse Mitchum; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Biblword.net