NaslovnicaDuhovnost"Evo, dolazim ubrzo!": Što je Isus mislio kada je to rekao?

“Evo, dolazim ubrzo!”: Što je Isus mislio kada je to rekao?

Apostol Ivan je napisao Knjigu Otkrivenja pri kraju prvog stoljeća nove ere, a knjiga započinje svoj završetak Isusovom opomenom: “Evo, dolazim ubrzo!” (Otkrivenje 22,7).

Prije gotovo dvije tisuće godina, Isus je ovo objavio, a još uvijek se nije vratio. Pošteno je zapitati se što je Isus mislio kada je rekao: “Evo, dolazim ubrzo”.

Grčka riječ koja se ovdje prevodi s “ubrzo” je tachus, riječ koja označava neposrednost i iznenadnost.

“Evo, dolazim ubrzo!” odgođen je dva tisućljeća

Da biste razumjeli trenutačnost i iznenadnost Isusova dolaska, iako je odgođen dva tisućljeća, razmotrite Isusov poticaj da Njegovi slušatelji trebaju “brzo” sklopiti prijateljstva (tachus) sa svojim protivnicima u pravu “dok ste još zajedno na putu” (Matej 5, 25 ). Brzina same radnje treba se pokrenuti kada se za to stvore uvjeti – “kada ste na putu do suda”.

Nakon Isusova uskrsnuća, anđeo je razgovarao s Marijom Magdalenom i drugom Marijom, govoreći im da dođu vidjeti mjesto gdje je Isus ležao i da odu “brzo” (tachus) i kažu učenicima (Matej 28,6-7).

Prema uputama anđela, prije nego što su žene mogle otići “brzo”, morale su vidjeti mjesto gdje je Isus bio. Kad su otišli, učinili su to “brzo” (Matej 28, 8), ali su čak i tada susreli Isusa i razgovarali s Njim (Matej 28, 9-10).

Stoga su žurno krenuli, ali bilo je nekoliko okolnosti koje su odgodile njihov dolazak kako bi učenicima objavile Radosnu vijest. Na isti način, Knjiga Otkrivenja predstavlja niz događaja koji će prethoditi Isusovom povratku na zemlju.

VIDI OVO: 10 sigurnih znakova posljednjeg vremena

Isusov dolazak bit će iznenadan i ishitren

On kaže: “Evo dolazim ubrzo”, ali ne kaže da dolazi odmah. Isusov dolazak bit će iznenadan i ishitren, ali postoje mnoga proročanska ispunjenja koja će se dogoditi prije nego On dođe.

Pavao ilustrira ideju iznenadnosti spojenu s kašnjenjem u 1. Korinćanima 15 kada razotkriva tajnu da nećemo svi usnuti, ali ćemo se svi promijeniti (1. Korinćanima 15, 51).

U trenutku tako iznenadnom da se može usporediti s treptajem oka (1. Korinćanima 15, 52), dogodit će se ta preobrazba. Događaj će se dogoditi “brzo”, ali se možda neće dogoditi uskoro (iako je neizbježan, odgođen je dva tisućljeća).

Kad se dogodi, dogodit će se iznenada i potpuno. Iako Pavao ne koristi riječ tachus u ovom kontekstu, on pokazuje da se događaj može dogoditi brzo čak i ako mu prethodi duga odgoda.

Isus kaže: “Evo, dolazim ubrzo!” Kad On dođe, On će suditi i nagraditi. Proročanstvo o Njegovom iznenadnom dolasku dano je kako bi ohrabrilo vjernike da Mu mogu vjerovati, da je vrijeme kratko i da trebaju maksimalno iskoristiti vrijeme koje im je dano (vidi Efežanima 5, 16).

Izvor: Gotquestions.org