Ezekiel: Tko je bio ovaj veliki prorok?

Ezekiel je bio židovski prorok i svećenik u 6. stoljeću prije Krista. Smatrao je da je svaki čovjek odgovoran za svoja djela.

Malo se zna o Ezekielovom osobnom životu. Buzijev sin, očito je bio potomak svećeničke obitelji Zadok. Dok je bio u Jeruzalemu, na njega je utjecao prorok Jeremija. Ezekiel je prognan u Babilon s kraljem Jojakinom 597. prije Krista ili nedugo nakon toga. Pet godina kasnije živio je u babilonskom židovskom naselju Tel Aviv, Tel Abubu, brdo boga oluje, uz rijeku Chebar. Ondje je primio poziv na proročanstvo u mističnoj viziji, Ezekiel 8, 1 i dalje.

Josip govori o Ezekielu kao da je bio mlad u vrijeme izgnanstva, ali to vjerojatno nije točno. Ezekiel je pokazao vrstu preciznog znanja o hramu i njegovom ritualu koje se može steći samo osobnim i aktivnim sudjelovanjem svećenika u bogoslužju hrama.

Ezekiel – služba

Ezekiel je odrađivao svoju službu dvadeset i dvije godine. U svom ranom razdoblju kao prorok, osudio je svoj narod zbog njegovih grijeha i pokvarenosti. Međutim, nakon razaranja Jeruzalema 586. godine, Ezekiel je postao tješitelj i savjetnik prognanika, pružajući im obećanje povratka u domovinu, obnovu Hrama i Davidova prijestolja. Ezekielova najuzvišenija vizija, ono o Dolini suhih kostiju (37, 1-14), teško da se može nadmašiti. To je prorokov odgovor na očaj prognanika i postao je snažan simbol nade, uskrsnuća i preporoda.

U prvim danima svoje službe, Ezekielu je bilo teško naučiti svoj narod ono što je podučavao. Kasnije, osobito nakon razaranja Jeruzalema, prepoznali su ga kao svog duhovnog vođu i obratili mu se za savjet u svojim vjerskim dilemama i sumnjama. Starješine zajednice očito su se okupljale u njegovu domu radi pouke i vođenja. (8, 1 i dalje, 14, 1) Moguće je da je institucija sinagoge izrasla iz tih okupljanja. Jedno od primarnih vjerskih pitanja pokrenutih na ovim sastancima bio je problem Božje pravde.

Ezekiel i njegovo učenje

Prognanici su mislili da su bezgrešni i da ne bi trebali patiti zbog grijeha svojih predaka. U svom odgovoru Ezekiel je postavio vitalni princip u židovstvu. Prije Ezekiela, Jeremija je tvrdio da djeca ne odgovaraju za grijehe svojih roditelja. Ezekiel je proglasio novo učenje, koje predstavlja etički napredak.

Sam pojedinac, rekao je, snosi odgovornost za svoja djela. Vjerovanje “Ako su očevi jeli kiselo grožđe, djeci će propasti zubi”, (18,2) više nije održivo. Istina je da “duša koja griješi, umrijet će” (18,4). Drugim riječima, osoba više nije odgovorna za tuđe prijestupe, a nevini ne mogu odgovarati za krive; svatko, osim toga, mora iskupiti svoje grijehe. Ova ideja bila je snažna motivacija za etički život.

Ezekiel i njegova proroštva

Ezekiel govori o napadu “Goga iz zemlje Magoga, glavnog vladara Mešeka i Tubala” (38,2), koji će povesti naoružanu hordu naroda sa sjevera protiv Izraela prije proglašavanja Božjeg suvereniteta. Ovaj idiom je nejasan i nikada nije adekvatno objašnjen. Gog se često spominje u apokaliptičkim djelima; nalazi se također u svicima s Mrtvog mora. U rabinskim djelima ratovi Goga i Magoga trebaju prethoditi dolasku Mesije. Ezekiel je bio jedini hebrejski prorok koji je služio svom narodu izvan Svete zemlje.

Jedinstven je po tome što često koristi izraz “sin čovječji” kao način božanskog obraćanja. Za razliku od drugih hebrejskih proroka, koji su etičko stavili iznad rituala, Ezekiel je stopio ta dva elementa, odražavajući tako njegovu dvostruku ulogu pobožnog svećenika i nadahnutog proroka.

PROČITAJTE JOŠ: