Je li grijeh sudjelovati na fašniku?

Fašnik je festival koji se održava u dane uoči korizme. Koliko je fašnik poguban za dušu? Je li uopće grijeh sudjelovati na njemu?

Za razliku od četrdesetodnevne usredotočenosti na post i samoodricanje tijekom korizme, fašnik je vrijeme ekscesa i samozadovoljstva – vrijeme za “jelo, piće i veselje, jer sutra ćemo na dijetu”.

Fašničke svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije “princa fašnika”. Najvjerojatnije se razvio iz rimskih bakanalija, luperkalija i saturnalija, ali je utemeljen i na magijskom vjerovanju u gojenje zlih sila, kao i protjerivanje zime, piše hr.wikipedia.org.

Fašnik i vjera: Je li grijeh sudjelovati na fašniku?

Osnovna ideja iza fašnika je da ga možete živjeti neko vrijeme, a zatim priznati svoj grijeh na Čistu srijedu (Pepelnicu). Različite zemlje imaju različite duljine trajanja fašnika.

Za mnoge ljude fašnik je besplatna propusnica da rade što god žele. Primjerice, svake se godine u Rio de Janeiru održava ceremonija na kojoj se ključevi grada predaju “kralju tjelesnih užitaka”. U glavama partijanera svako loše ponašanje tijekom karnevala je opravdano, jer ništa se ne “broji” pa ljudi lažu, tuku se, opijaju, drogiraju i upuštaju u seksualni nemoral.

Iako mnogi tvrde da je fašnik slavljenje života, lascivne aktivnosti koje odobravaju sudionici dovode do smrti, jer se radi o pobuni protiv Boga.

Tko je čvrst u pravednosti, ide u život, a tko za zlom trči, na smrt mu je. (Mudre izreke 11, 19). 

Fašnik je slavljenje tjelesnih požuda
Foto: Pixabay

Fašnik je slavljenje tjelesnih požuda

Tjelesnih požuda se trebamo kloniti. Kršćanin koji se poigrava tjelesnim požudama kakve se slave na fašniku je poput Samsona koji se zabavlja s Dalilom. I, poput Samsona u krilu Dalile, kršćanin koji kompromitira svoj moral riskira da izgubi svoju duhovnu snagu i slobodu.

“Kad uđeš u zemlju koju ti daje Jahve, Bog tvoj, nemoj se priučavati na odvratne čine onih naroda.” (Ponovljeni zakon 18, 9)

Ljubljeni! Zaklinjem vas da se kao pridošlice i putnici klonite putenih požuda koje vojuju protiv duše. (1. Petrova 2, 11)

PROČITAJTE: Što znači hodati u Duhu?

Kršćani su djeca svjetla, a djeca tame. Umjesto da se priključujemo svjetovnim proslavama, bilo bi dobro da poslušamo Pavlov savjet: “Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela!” (Galaćanima 5, 16)