Gdje je Isus odrastao?

Kada razmišljamo o pitanju kao što je gdje je Isus odrastao, moramo se obratiti povijesnim zapisima kako bismo pronašli odgovor.

Kada razmišljate o Isusovom životu, puno se prašine diglo oko mjesta njegovog rođenja. Starozavjetna proročanstva su predviđala gdje će se roditi, a čak i u evanđeljima nalazimo stihove o njegovom rođenju. Rođen je u Betlehemu, a odrastao u Nazaretu.

Međutim, kada je u pitanju Isusovo odrastanje, Biblija postaje malo tiša. Postoji vremenski razmak između Isusova rođenja i početka njegove službe o kojem ne znamo puno.

Gdje je Isus živio tijekom svog života? Gdje je odrastao?

Iz Biblije možemo odrediti mjesta gdje je Isus živio i ona nam može dati okvir za pitanje gdje je odrastao. Najpoznatije je to što znamo da je Isus rođen u Betlehemu. To ćete pronaći u Matejevom i Lukinom evanđelju. Iako je rođen u Betlehemu, znamo da je iz Betlehema njegova sljedeća stanica bio Egipat.

A pošto oni otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: “Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.” (Matej 2, 13)

Nakon što su mudraci otišli, Josip je odveo Mariju i malog Isusa u Egipat kako bi pobjegao od Heroda. Ne znamo koliko je Isus imao godina kada su otišli u Egipat, ali za pretpostaviti je da je bio star oko dvije godine, što se opet temelji na Matejevom evanđelju.

Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine naniže – prema vremenu što ga razazna od mudraca. (Matej 2, 16)

PROČITAJTE: Koliko dugo je Isus živio u Egiptu?

Iz istog evanđelja saznajemo da su Josip, Marija i Isus ostali u Egiptu sve dok Herod nije umro, a u tom trenutku im je anđeo Gospodnji rekao da je sigurno vratiti se u Izrael. Međutim, kada su se vratili, Josip se bojao živjeti u Judeji, zbog novog vladara Arhelaja, pa je Josip otišao u područje Galileje i nastanio se u Nazaretu, gdje je Isus odrastao.

On ustane, uzme dijete i njegovu majku te uđe u zemlju izraelsku. Ali saznavši da Arhelaj vlada Judejom namjesto svoga oca Heroda, bojao se poći onamo pa, upućen u snu, ode u kraj galilejski. Dođe i nastani se u gradu zvanu Nazaret – da se ispuni što je rečeno po prorocima: Zvat će se Nazarećanin. (Matej 2, 21-23)

Što znamo o Isusovom djetinjstvu?

Biblija nam ne govori puno o Isusovu djetinjstvu. Znamo za njegovo rođenje i da je prikazan u hramu kako je to Zakon zahtijevao.

“Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu – kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! – i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića.” (Luka 2, 22-24)

Sljedeći događaj dogodio se kada je Isus imao dvanaest godina.

A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu. Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad mu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom (…) Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: “Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili. A on im reče: “Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?” (Luka 2, 40-49) 

Na temelju ovih stvari, vjerujem da je Isus odrastao kao obično dijete u svom domu sa svojom obitelji sve dok nije došlo vrijeme da se objavi. Njegovo djetinjstvo u Nazaretu vjerojatno je bilo kao i svakog drugog djeteta.

Stvari o Isusovom djetinjstvu koje su nam danas važne

Isus je odrastao u domu s vrlo pobožnim roditeljima, koji su vjerno sudjelovali u svim vjerskim svetkovinama, kao što nam govori Sveto pismo. Odrastao je sa svojim roditeljima, braćom i sestrama i ne vjerujem da se za stolom puno razgovaralo o tome da je Isus Mesija. Međutim, postoji nekoliko stvari koje njegovo djetinjstvo čine drugačijim. Evo nekoliko:

Isus nije rođen u raskoši, nego je živio u skromnim okolnostima.
Isusa je odgojio očuh i živio je s polubraćom i sestrama.
Kao najstariji sin, najvjerojatnije je izučio stolarski zanat od svog očuha Josipa.
Kada je Isus započeo svoju službu, znamo da je njegova majka Marija dio njegova života, ali ne i Josip. Neki povjesničari vjeruju da je Josip možda umro negdje između vremena kada je Isus imao dvanaest i trideset godina.

Iako ne znamo puno o tome gdje je Isus odrastao i kakvo je bilo njegovo djetinjstvo, znamo da je iskusio mnoge od istih problema i izazova s ​​kojima se mnogi ljudi i danas suočavaju. Po mojem mišljenju, sve to čini Isusa mnogo bližim i pristupačnijim, jer bez obzira na vašu situaciju, on točno zna kako se osjećate i što prolazite.

NAJNOVIJE!