Koliko dugo je Isus živio u Egiptu?

Isus je živio u Egiptu nakon što su Josip i Marija s njim pobjegli od Heroda. Koliko dugo su Josip i Marija skrivali Isusa u Egiptu?

Josip, Marija i Isus krenuli su u Egipat nedugo nakon posjeta mudraca, prije nego što je Herod nakon nekoliko dana ili nekoliko tjedana shvatio da neće doći natrag u njegov dvor kako su obećali. (Matej 2, 12)

Matejevo evanđelje kaže nam da su se Josip, Marija i Isus zaputili u Egipat nakon što su se mudraci vratili kući.

„A pošto oni otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: “Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.””

Kada su Josip, Marija i Isus otišli u Egipat?

Ne znamo točno kada se dogodio njihov odlazak u Egipat. Bilo je to, međutim, ne više od dvije godine nakon što se Isus rodio, jer je Herod tada pokušao ubiti Isusa pogubivši sve dječake koji su se rodili u Betlehemu posljednje dvije godine. (Matej 21, 16)

A budući da se, prema Lukinom evanđelju, Isus rodio oko vremena „prvog popisa stanovništva koji se dogodio dok je Kvirinij bio namjesnik Sirije“, njegovo se rođenje najvjerojatnije dogodilo između 6. i 4. godine prije Krista.

Koliko dugo je Isus proveo u Egiptu?

Ne znamo točno koliko je dugo Isus proveo u Egiptu. Svejedno, imamo jasniju predodžbu kada je završio boravak u Egiptu.

Evanđelje po Mateju također nam kaže da se „Nakon Herodova skončanja, gle, anđeo se Gospodnji javi u snu Josipu u Egiptu: “Ustani, reče, uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni koji su djetetu o glavi radili.” (Matej 2, 19-20)

VIDI OVO: Isusovo djetinjstvo: izgubljene godine?

Herod je umro 4. godine prije Krista. Dakle, ovisno o tome kada se Isus rodio, boravak u Egiptu trajao je možda nekoliko tjedana ili mjeseci.

Najvjerojatniji scenarij je da se Isus rodio oko 6. pr. Krista. Mudraci su (pretpostavljamo) stigli u Jeruzalem dvije godine kasnije, 4. prije Krista. Iste su godine Josip, Marija i Isus pobjegli u Egipat, Herod je umro i oni su se vratili.

Tako je trajanje njihova boravka u Egiptu bilo svega nekoliko mjeseci, piše Goodquestionblog.com.

Herodova smrt nakon ubijanje nevine dječice

Kralj Herod Veliki, koji je na prijestolju bio 33 godine, vrlo vjerojatno je umro kratko vrijeme nakon što je ubio betlehemsku dječicu. U ovom se slučaju čini da se počinitelj vrlo brzo pridružio svojim žrtvama u smrti te je morao odgovarati za svoje zločine.

Koji je anđeo rekao Isusovim roditeljima da odu u Egipat?

Biblijski nam tekst to ne govori. Jednostavno se kaže da se “Josipu u snu ukazao anđeo Gospodnji” i upozorio ga da obitelj treba pobjeći u Egipat jer je Isusov život bio u opasnosti od kralja Heroda.

Ipak, mnogi biblijski stručnjaci vjeruju da je u pitanju bio anđeo Gabriel, koji je Mariji navijestio Isusovo rođenje. Upravo on se u Bibliji često spominje kao glasnik Božji.

PROČITAJTE JOŠ: