Gdje je Isus živio?

Gdje je Isus živio? Poznato nam je da je rođen u Betlehemu, no gdje je proveo ostatak svog života? Evo što možemo pronaći u Bibliji.

U Ivanu 17, 5, prije raspeća, Isus je molio: „A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju sam imao kod tebe prije negoli je svijeta bilo“. Isto tako pročitajte Ivan 1, 1-2; 14. 

Isus je rođen u Bethlemu

Isus je rođen u Betlehemu i tako je došao na Zemlju. Priča je objašnjena u Luki 2. Marija i Josip živjeli su u Nazaretu, no zbog popisa stanovništva putovali su u Betlehem.

Očigledno, ondje nisu imali obitelj ili rođake, jer nisu imali gdje ostati. Nije poznato koliko dugo su Marija i Josip ostali u Betlehemu. Znamo da su Isusa došli u Betlehem posjetiti i mudraci, no dotad obitelj je već bila u kući, a ne u štalici gdje je Isus rođen.

Nakon što je kralj Herod čuo svrhu posjeta mudraca, pokušao je ubiti Isusa jer Ga je vidio kao suparnika. S obzirom na vremenski okvir koji su mudraci Herodu pružili na temelju zvijezde, kralj je zapovjedio da se u okolici Betlehema poubijaju svi dječaci u starosti do dvije godine (vidi Matej 2). 

VIDI OVO: Koliko dugo je Isus živio u Egiptu?

Anđeo je u snu upozorio Josipa da odvede obitelj u Egipat

Zbog Herodovog plana, anđeo je u snu upozorio Josipa i rekao mu neka obitelj odvede u Egipat. Ondje su ostali do Herodove smrti. Ponovno, ne znamo koliko je to dugo bilo. (Matej 2, 13-15)

Prema sekularnim, povijesnim izvorima Herod je umro 4. godine prije Krista, što nam govori da Herod nije dugo živio nakon Isusova rođena te da je obitelj bila slobodna vratiti se u Izrael. 

Nazaret je bio mjesto gdje je Isus odrastao

Nakon povratka u Izrael, Josip je obitelj preselio natrag u Nazaret, odakle su on i Marija počeli. (Matej 2, 23; Luka 2, 39) Betlehem je bio u Judeji, no Nazaret je bio udaljen oko 145 kilometara sjeverno u Galileji. To je bio Isusov rodni grad; mjesto gdje je odrastao. Stoga, za Njega su često govorili da je ”Isus iz Nazareta” (Matej 26, 71; Marko 1, 24; 10, 47; Luka 4, 34; 18, 37; 24, 19; Ivan 1, 45; 18-5-7; 19, 19; Djela 2, 22; 3, 6; 26, 9) 

VIDI OVO: Što je Isus doživio između 12. i 30. godine života?

Nakon što je započeo s javnom službom, Isus je počeo djelovati od Kafarnauma, grada koji je isto u Galileji, na obali galilejskog jezera, udaljen oko dan hoda od Nazareta. (Matej 4, 13) Iz Kafarnauma nekoliko je puta putovao do Jeruzalema, a mnogi događaji koji su zabilježeni u evanđeljima dogodili su se u Jeruzalemu. 

Sin Čovječji nije imao gdje glavu nasloniti

Luka 9, 57-58 nam daje naznake gdje je Isus potencijalno živio: „Dok su išli putom, reče mu netko: “Za tobom ću kamo god ti pošao. Reče mu Isus: “Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio“. Izgleda da nam ovo ukazuje na to kako Isus nije imao doma i ničeg u svom vlasništvu.

Bez sumnje je da je, s vremena na vrijeme, ostajao kod prijatelja za vrijeme službe, kao na primjer kod Marije, Marte i Lazara u Betaniji izvan Jeruzalema. (Luka 10, 38) Isto tako, On i Njegovi učenici vjerojatno su kampirali u mjestima gdje su bili, dok je Isus obnašao svoju službu. Tvrdnje da je Isus bio bogataš (i da želi za sve svoje sljedbenike da budu bogati) jednostavno nemaju biblijskih dokaza. 

Isus je privremeno imao dom na Zemlji

Nakon uskrsnuća, Isus je uzašao natrag na nebesa, gdje sjedi zdesna Ocu. (Efežanima 1, 20; Kološanima 3, 1; Hebrejima 8, 1) 

VIDI OVO: Je li Isus Bog?

Isus je privremeno imao svoj dom ovdje na Zemlji, kako bi nama osigurao mjesto u domu svoga Oca. (Ivan 14, 1-4) Jednoga dana, svi koji su svoju vjeru položili u Isusa, uživat će u Njegovoj prisutnosti: 

„I pokaza mi rijeku vode života, bistru i prozirnu: izvire iz prijestolja Božjeg i Jaganjčeva. Posred gradskoga trga, s obje strane rijeke, stablo života što rodi dvanaest puta, svakog mjeseca svoj rod. A lišće stabla za zdravlje je narodima. I neće više biti nikakva prokletstva. I prijestolje će Božje i Jaganjčevo biti u gradu i sluge će mu se njegove klanjati i gledati lice njegovo, a ime će im njegovo biti na čelima. Noći više biti neće i neće trebati svjetla od svjetiljke ni svjetla sunčeva: obasjavat će ih Gospod Bog i oni će kraljevati u vijeke vjekova“. (Otkrivenje 22, 1-5) 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!