Gdje je bio Josip kada je Isus odrastao?

Gdje je bio Josip kada je Isus odrastao? Posljednji put u Bibliji Josip se spominje kada je Isus imao 12 godina.

Vraćajući se s puta u Jeruzalem, Isus se odvojio od Marije i Josipa, koji su ga kasnije pronašli u hramu kako razgovara s učiteljima.

Ironično, to je bilo u vrijeme kada Isus najavljuje svoj zadataka od Nebeskog Oca. U tom trenutku prestaje se spominjati Josip, Isusov zemaljski otac. (Luka 2,41-50).

Moguće je da je Josip preminuo prije Isusova javnog djelovanja

Budući da se nakon toga Josip više ne spominje, neki znanstvenici vjeruju da je preminuo prije Isusova javnog djelovanja. Sve do svadbe u Kani (Ivan 2), Josip je upadljivo odsutan. Mariju vidimo tamo, ali Josip se ne spominje. Možda je i jedan od razloga što je Isus sve do 30 godine ostao kod kuće taj što se morao brinuti za ukućane.

Vjerodostojnost teoriji da je Josip umro kada je Isus već bio odrasla osoba daje činjenica da je Isus, kada je bio na križu, apostola Ivana zadužio da se brine o Mariji (Ivan 19,26-27).

VIDI OVO: Isusovo djetinjstvo: izgubljene godine?

Josip se ne spominje tijekom Isusova raspeća

Josip je sigurno bio mrtav u vrijeme raspeća jer Isus nikad ne bi Ivana zadužio da se brine o Mariji. Da je Josip još uvijek bio živ, Isus ne bi rekao: „Sada, Majko, obvezujem te Ivanu.“ Josip bi s pravom odgovorio: “Čekaj malo, moja je odgovornost brinuti se o njoj.” Samo udovica se s pravom mogla dati na brigu nekome izvan uže obitelji.

Razmišljanje da je Josip umro nakon što je Isus započeo svoje javno djelovanje malo je vjerojatno. Jer da je Josip preminuo nakon trogodišnjeg Isusova javnog djelovanja, Isus bi sa svojim učenicima otišao na pogreb, a bar jedan od evanđelista bi zabilježio taj događaj. Iako nismo u potpunosti sigurni, najvjerojatnija je teorija da je Josip umro prije nego je Isus započeo svoje javno djelovanje.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Anamarija Kosina

NAJNOVIJE!