6 razloga zašto su gljive dobre za zdravlje

Gljive su ukusne i dobre za zdravlje. One su jako dobar primjer da ne treba ”suditi knjigu prema koricama”. I naravno, neke od njih izgledaju kao nešto iz priče za djecu.

One zaslužuju biti dio našeg popisa za kupovinu i dio naših obroka (ne samo na pizzi, iako je i to jako ukusno!). Postoje razni recepti za gljive i razni načini na koji ih možete pripremiti.

Gljive su zdrave i ljekovite, a u nastavku donosimo nekoliko razloga zašto ih češće trebate jesti:

1. Gljive su pune vitamina D

Gljive su jedini uzgojeni proizvod koji sadrži vitamin D, nutrijent kojeg je vrlo teško naći u hrani koju inače jedemo. Naime, gljive mogu proizvesti vitamin D kada ih se izloži UV svijetlu.

Na primjer, jedan šampinjon uzgajan pod UV svijetlom sadrži više od 100% dnevne preporučene doze vitamina D. Provjeravajte nutritivne vrijednosti za vitamin D kod smeđih, bijelih i mini šampinjona. Te vrste gljiva su često izlagane UV svijetlu. 

Gljive za zdravlje
Foto: Pixabay

2. Gljive imaju okus po mesu

Okus gljiva je opisan kao „umami“, što je japanska riječ za „ugodan, primamljiv okus“ koji se inače svrstava u petu vrstu okusa.

Smeđi šampinjoni imaju mnogo mesnatiji okus, iako se okus bijelih šampinjona produbljuje kuhanjem. Zbog svog mesnatog okusa, smeđe šampinjone možete često vidjeti ispečene ili kao dio hamburgera. 

3. Sadrže dosta selenija

Gljive su jedan od najbogatijih izvora selenija. Selenij je mineral koji djeluje kao antioksidant u vašem tijelu te štiti stanice od štete koja može dovesti do bolesti, piše Webmd. Selenij ujedno igra ulogu u našem imunološkom sustavu. 

4. Lako se uklapaju u mljeveno meso

Zbog mesnatog okusa i teksture, lako se uklapaju u mljeveno meso te su savršen način da smanjite unos govedine (ili mljevene piletine, puretine i svinjetine) koju inače koristiti za razna jela. Uz taj trik ćete smanjiti i broj kalorija i masti u vašoj prehrani.

Kada kuhate, uvijek budite svjesni ovih omjera: 

  • Hamburgeri i mesne štruce: 25% gljiva i 75% mljevenog mesa
  • Taco: 50% gljiva i 50% mljevenog mesa
  • Umaci s tjesteninom: 70% gljiva i 30% mljevenog mesa 
Gljive za mršavljenje
Foto: Pixabay

5. Gljive su dobre za mršavljenje

Gljive imaju malo kalorija. 5 manjih gljiva (šampinjona) ili jedna velika gljiva sadrži samo 20 kalorija. Uz to su su i vrlo zasitne. U jednom istraživanju u časopisu Appetite, osobe koje su zamijenile meso s gljivama u svom obroku su smanjile unos kalorija i masti, a osjećale su se sitima i jednako zadovoljnima kao i osobe koje su jele meso. 

6. Lako ih je uzgajati

Gljive se uzgajaju u zatvorenim prostorima i ne zahtijevaju sunčevu svijetlost, poljoprivredno tlo niti mnogo vode. Kada ih jedete umjesto mesa – ili ih miješate kako biste jeli manje mesa – onda ujedno smanjujete ugljični otisak vaših obroka.