Je li grijeh biti depresivan?

Biti depresivan nije grijeh, jer živimo u palom svijetu u kojem nas razne okolnosti mogu pogoditi i uzrokovati kemijsku neravnotežu u našem tijelu.

Milijuni ljudi, uključujući i kršćane, svakodnevno pate od depresije. Depresija se može očitovati kao tuga, manjak energije, loše raspoloženje, značajno smanjen ili povećan apetit … Vrlo često muškarci manifestiraju depresiju kroz ljutnju i agresiju.

Postoji nekoliko vrsta depresije. Ljudima se može dijagnosticirati klinička depresija, jer ona postaje ozbiljnija i dugotrajnija. Depresija može biti uzrokovana kemijskom neravnotežom u tijelu, traumatičnim događajima, teškim životnim okolnostima, krivnjom zbog grijeha i lažima Sotone.

Depresija je kontroverzno pitanje u crkvi: Je li grijeh biti depresivan?

Neki tvrde da je biti depresivan ustvari grijeh, jer misle da takva osoba ne vjeruje u Božju ljubav i dobrotu ili Njegova obećanja o izlječenju i slobodi. Neki čak misle da je depresija Božja kazna. S druge strane, neki opisuju depresiju kao čisto medicinsko stanje zbog kemijske neravnoteže u tijelu. Ipak, mnogi se nalaze negdje u sredini, ostavljajući depresivne kršćane u neugodnom prostoru zbrke, krivnje i izolacije.

Kroz Bibliju vidimo primjere Božjih muškaraca i žena koji pate od tuge. I Mojsije i Ilija su učinili velika čuda u Božje ime, ali su obojica izrazili želju da umru, a ne da nastave živjeti u svojim teškim okolnostima (Brojevi 11, 15; 1. Kraljevima 19, 3-5).

David, kojeg nazivaju čovjekom po Božjem srcu, tijekom života je iskusio veliku tugu. U psalmima je izrazio svoju tjeskobu pred Bogom:

“Ti izbroji dane mog progonstva, sabrao si suze moje u mijehu svom. Nije li sve zapisano u knjizi tvojoj?” (Psalam 56, 9)

Čak je i Isus iskusio veliku tugu, uključujući i kada je umro Njegov dragi prijatelj Lazar (Ivan 11, 35). Neki su bili oslobođeni svoje patnje poput Joba (Job 42, 10–17), dok su drugi, poput Pavla (2. Korinćanima 12, 7) nastavili trpjeti cijeli svoj život.

Depresija nije grijeh

Zapravo, Bog želi utješiti depresivne ljude, bez obzira što je uzrokovalo njihovu depresiju. Međutim, ako se osoba preda depresiji i dozvoli joj da kontrolira njezine postupke, to je može dovesti do grijeha. Kad se kršćani suoče s depresijom, oni to prije svega moraju donijeti pred Boga. To znači biti iskren prema situaciji i okrenuti se Bogu. Dopuštamo Mu da vidi naša srca. Okrećemo se Njegovoj Riječi i molitvi. Bog je pravi lijek za depresiju.

Depresija nije grijeh
Foto: Pixabay

Oni koji su u depresiji često se izoliraju, ali patnja u tajnosti nije od pomoći. Dakako, depresivni kršćanin ne mora dijeliti svoju priču sa svima s kojima se susreće, ali je važno ostati povezan s nekoliko pouzdanih i pobožnih prijatelja. Također je važno voditi računa o svom fizičkom zdravlju kroz stvari poput pravilne prehrane i vježbanja.

Ostali oblici liječenja depresije pomažu u procesu ozdravljenja. Nekima je ipak potrebna liječnička pomoć. Mnogi lijekovi pokazali su se korisnima u liječenju i prevladavanju depresije. Bez Boga, ove stvari samo stavljaju zavoj preko rane. S Bogom, oni postaju oruđe koje On koristi da nas održi i liječi.

Koliko god bilo teško, s Bogom je moguće sve izdržati

Za neke depresija može trajati samo jednu sezonu. Za druge, iako će se intenzitet borbe mijenjati, to bi moglo biti doživotno. Bez obzira na situaciju, Bog nam može pomoći. Važno je da se oni koji su pogođeni depresijom trude živjeti život definiran Božjom radošću i snagom.

Bog je izvor naše radosti, koja za razliku od sreće nije emocija utemeljena na okolnostima, već je ukorijenjena u prisutnosti Duha Svetoga koji živi unutar nas. Moguće je biti depresivan i imati radost.

Kršćani nisu namijenjeni poricanju poteškoća u palom i slomljenom svijetu, ali također znamo da smo u Kristu pobjednici i da imamo nadu i sigurnost u Njemu. Sam Isus rekao je: “To sam vam rekao da u meni možete imati mir. U svijetu ćete imati nevolju. Ali ne bojte se, ja sam pobijedio svijet pobijedio” (Ivan 16, 33).

PROČITAJTE JOŠ: