Čini li grijeh muškarac koji promatra žensko tijelo?

Požuda je bilo kakva snažna želja; grešna požuda je nešto što je Bog zabranio. Gledanje na žensko tijelo dovodi do požudnih djela, a kada djelujemo na požudu to dovodi do uništenja.

Eva je žudjela za ukusnim voćem sa jedinog stabla za koje je Bog rekao: „Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo“ (Postanak 2,16-17). Njezino djelo konzumiranja tog ploda i davanja istog njezinom suprugu je otvorilo vrata grijehu kako bi ušao u Božji savršen svijet.

David je žudio za Batšebom, suprugom drugog muškarca, a kada je djelovao na tu požudu, onda je to dovelo do ubojstva i smrti njegovog novorođenog sina kao dio Božje osude (2 Samuel 11,2-4; 14-15; 12:13-14). 

Djela su samo naznaka onoga što nam je u srcu

Grijeh je u našim srcima (Matej 7,20-23). Djela su samo naznaka onoga što nam je već u srcu. Ne možemo uvijek kontrolirati ono što naše oči vide, što naš nos miriše ili što naše uši čuju. No srce odlučuje hoće li to što osjetila osjete postati grijeh.

VIDI OVO: Što je Isus rekao o požudi?

Medicinski stručnjaci mogu cijeli dan gledati u ženska tijela i ne griješiti. Oni promatraju, razmatraju i rade kako bi žene bile zdrave. Heteroseksualna žena može gledati žensko tijelo i ne griješiti jer je to samo promatranje. Tako da čin gledanja ženskog tijela nije grijeh po sebi. Ono što um čini sa senzornim informacijama odlučuje hoće li to postati grijeh ili ne. 

Sram i skromnost su prirodni instinkti za ljudska bića. Nakon prvog grijeha u Edenu, Adam i Eva su odmah napravili odjeću kako bi pokrili svoju golotinju (Postanak 3,7). Nitko im nije rekao da to učine, ali u trenu kada su postali grešnici, prepoznali su sram koji dolazi s javnom ljudskom golotinjom. 

Seksualne slike su nam pred očima gdje god da pogledamo

Naš svijet voli ići nasuprot te prirodne skromnosti te namjerno iskazuje golotinju javnosti. Djevojke postaju meta proizvođača odjeće i časopisa koji im, dok su još mlade, nameću ideju da trebaju svoje tijelo pokazivati na zavodljiv način. Seksualne slike nam napadaju oči gdje god da odemo. Osobe koje idu u trgovačke lance većinom nailaze na velike fotografije oskudno odjevenih žena te su čak i malena djeca prisiljena gledati ih iz svojih kolica. Ta nevina djeca ne griješe; ona samo gledaju u neizbježno koje, u njihovom slučaju, ne dovodi do požude. 

VIDI OVO: Što je požuda tijela?

No, kada se srce probudi požudi, ono može početi tražiti načine da gleda u gola tijela u svrhu seksualnih fantazija. To traženje je samo po sebi grijeh jer potječe od grešnih namjera (vidi: Matej 5,28).

Samokontrola je ključ ako želimo srce i um održati čistima

Biblija povezuje zle namjere sa grijehom: „Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću“ (Jakov 1,14-15). Gledanje na žensko tijelo, obučeno ili ne, s požudnim srcem, jest grijeh. 

Osobe koje žele svoj srca i um ostaviti čistima moraju naučiti samo-kontrolu i veću želju da udovolje Gospodinu nego da udovolje sebi (1 Korinćanima 10,31). Job je mudro uočio opasnost gledanja ženskog tijela u požudi te si je u srce učvrstio da izbjegava tu napast: „a svojim očima savez sam sklopio da pogledat neću nijednu djevicu“ (Job 31,1).

Nemojte dopustiti srcu da žudi ili pogledu da se zadržava

U upozorenju svom sinu da ne čini preljuba, Solomon je ovo uključio: „Ne poželi u svom srcu njezine ljepote i ne daj da te osvoji trepavicama svojim“ (Izreke 6,25). Prepoznavanje fizičke ljepote je prirodno, ali nemojte dopustiti srcu da žudi ili pogledu da se zadržava. 

Psalam 24,3 pita: „Tko će uzići na goru Jahvinu, tko će stajati na svetom mjestu njegovu?“, odgovor: „Onaj u koga su ruke čiste i srce nedužno: duša mu se ne predaje ispraznosti“ (4). Kako bi bili sudružnici s Bogom mi trebamo imati „srce nedužno“. To znači da su naši grijesi ispovjeđeni i napušteni (1. Ivanova 1,9); naša srca su lišena žudnje te žele čistoću. 

Seksualni porivi sami po sebi nisu grijeh

Seksualni porivi koji se mogu pojaviti nakon pogleda na žensko tijelo nisu sami po sebi grijeh. Oni su dio ljudskosti. No ono što činimo s tim porivima određuje hoćemo li krenuti putem žudnje ili putem integriteta, čistoće i samo-kontrole. Gledanje ženskog tijela je grešno kada je motivirano požudom ili kada dodaje drva na vatru požude. 

VIDI OVO: 4 seksualna grijeha koja bi svaki kršćanin trebao izbjegavati

Mudri ljudi su svjesni koja područja u njima izazivaju kušnju te poduzimaju korake kako bi ih iskoristili (Efežanima 4,27). Mudri ljudi, koji se bore s požudom, naučili su kako izbjegavati situacije koje bi dovele do kompromisa.

Kao što se osoba na odvikavanju od alkohola kloni kafića i barova, oni koji ne mogu gledati žensko tijelo bez žudnje trebaju se kloniti plaža, bazena i zabavnih djelatnosti koji ih potiču da gledaju. To nije slabost; to je snaga. To nije nesmotrenost; to je mudrost (Izreke 2,16-19). 

Izvor: Gotquestions.org