Grožđe čini čuda organizmu
Foto: Pixabay

Grožđe je jedna od najhranjivijih namirnica koje možete pojesti. Čini čuda našem organizma jer je puno kalija, proteina, vitamina A, vitamina C, kalcija, željeza, vitamina B6 i magnezija.

Ako tijekom jednog mjeseca, svakog dana jedete grožđe, bit ćete vrlo zadovoljni rezultatima koje ćete primijetiti. Rezultati će se odraziti na ukupno zdravlje organizma, a pogotovo će se poboljšati stanje srca, probavnog sustava i bubrega.

Ovo su svi blagodati koje grožđe nosi sa sobom:

Bolje stanje srca

Grožđe obiluje antioksidansima koji su povezani sa smanjenim rizikom od krvožilnih bolesti. Zajedno s ovim antioksidansima dolaze i polifenoli koji su, također, povezani sa smanjenjem rizika od krvožilnih bolesti.

Istraživanje koje su sproveli znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu otkrila je da polifenoli grožđa mogu smanjiti LDL (loš kolesterol), sniziti krvni tlak i smanjiti upalu, što utječe na rad srca.

Zdraviji probavni sustav

Grožđe sadrži vlakna i, kao takvo, pomaže probavnom sustavu da dobro funkcionira. Vlakna koje se nalaze u grožđu uglavnom se sastoje od nerastvorljivih elemenata koja ostaju netaknuta dok se kreću kroz crijeva kako bi ista bila zdrava. Voda kojom grožđe obiluje ključna je komponenta koja pomaže zdravoj probavi.

Imat ćete više energije

Grožđe sadrži ugljikohidrate, posebno celulozu, koja je prirodno daje energiju organizmu. Zbog visokog sadržaja vlakana u grožđu, sporije se probavljaju pa ćete duže imati snagu.

Pomaže radu bubrega

Grožđe sadrži snažne antioksidanse poput antocijanina i resveratrola. Oba elementa igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti. Ovi antioksidanti, također, uspješno prerađuju i oslobađaju tijelo od otpadnih produkata, poput mokraćne kiseline.

Štiti od pojave velikog broja karcinoma

Opet se vraćamo na moćna svojstva antioksidanasa koji se bore protiv toksina, ali imaju i antikancerogena svojstva, štiteći tijelo od mnogih karcinoma, uključujući rak dojke. Polifenoli poput resveratrola imaju protuupalna svojstva zajedno sa antioksidacijskim sposobnostima.

Lakše ćete disati

Eksperiment iz 2007. godine pokazao je da djeca koja su odrasla na mediteranskoj prehrani koja je bazirana na velikoj količini orašastih plodova i voća, poput grožđa, imaju manju vjerojatnost da obole od astme i sličnih bolesti.