Hamas koristi taktike Amelećana iz Biblije

Taktike Hamasa podsjećaju na ono što su u Bibliji činili Amalečani. Nakon izlaska iz Egipta, Izrael je prvi puta okusio rat u borbi s Amalečanima.

Napad Hamasa na Izrael 7. listopada bilo je poput nečega iz ranog dijela Srednjeg vijeka. Napadači su ušli na tuđi teritorij, ne kako bi ga osvojili ili kako bi pljačkali nego kako bi ubijali nedužne i kako bi uzeli taoce. Usmrtili su mladu ženu, oteli stare ljude s ulica, ubili su obitelji i njihovu djecu. Taktike Hamasa podsjećaju na ono što su u Bibliji činili Amalečani.

Božje prokletstvo

Nakon izlaska iz Egipta, Izrael je prvi puta okusio rat u borbi s Amalečanima. (Izlazak 17, 8-16) Dok Mojsije sjedi na brežuljku s podignutim rukama prema gore, koje su pridržavali Aaron i Hur, Jošua je pobijedio neprijatelja u dolini ispod njih.

Nakon što je sve završilo, Jahve je dao zakletvu: „Jahvin stijeg u ruku! Jahvin je boj protiv Amalečana od naraštaja do naraštaja!“ (Izlazak 17, 16) Jahve se zakleo na borbu sve dok sjećanje na Amaleka ne bude izbrisano pod nebom. 

Jahve se držao obećanja. Zapovjedio je kralju Šaulu neka povede rat prema potpunom uništenju Amaleka. (1. Samuelova 15, 1-3) Šaul je pobijedio u ratu, ali je poštedio amalečkog kralja Agaga i većinu njegovog blaga. Šaul je ubio Agaga kod Gilgala, no Amalečani su preživjeli.

Malo prije završetka Davidovog progonstva u Filisteji, Amalečani napadaju njegov kamp kod Ciklaga, otimaju žene, djecu i blago. Prije nego što je David bio pomazan za kralja Jude, otišao je za amalečanskim napadačima i vratio je žene, djecu i dobra. (30, 1-20)

Četiri stotine Amalečana pobjeglo je od Davida (30, 17), što znači da je Amalek preživio. No Jahve nije zaboravio na svoju zakletvu. Zlikovac iz knjige o Esteri je Haman, Agagit, (Estera 3, 1; 8, 3), potomak kralja koji se borio protiv kralja Šaula. Estera je na mudar način postavila zamku Hamanu i Gospodin, iako to nije bilo naznačeno, vodio je događaje na način da je Haman završio nabijen na vješala, koja je on sam načinio za Esterinog rođaka Mordokaja. Ovo je zadnji puta da čitamo o Amalečanima u Starome zavjetu. Jahve je ispunio svoju prijetnju. Amaleka se sjećamo samo zbog Biblije, gdje je opisan kao zaboravljen narod. U drevnome svijetu postojalo je mnoštvo opakih naroda. Asirci su bili užasno okrutni, a Kanaanci su također zaslužili Jahvinu kaznu. Zašto je Jahve označio Amalečane kao posebno okrutne?

Amalečani u ratu

Specijalnost Amalečana je napadanje slabijih. Mojsije podsjeća Izrael na sljedeće: „Na putu napadoše te, jer si bio umoran i iznemogao, pobiše kod tvoje zadnje čete sve, što od umora zastadoše za tobom, bez straha od Boga.“ (Ponovljeni zakon 25, 18) Amalečanski jahači napali su Ciklag, u vremenu kada su David i njegovi ratnici pošli u ratnički pohod zajedno s Filistejcima kako bi se borili protiv Šaula, kada su u kampu bili prisutni samo žene i djeca. (1. Samuelova 30, 2-3) Haman je želio uz pomoć Ahasvera istrijebiti prognane Židove. 

Amalečani nisu samo okrutni. Amalečani su suprotnost, foto-negativ Izraela. Ponovno i ponovno Jahve daje naputke Izraelu neka se brine za siročad, udovice, strance i druge ranjive skupine ljudi. (Izlazak 22, 22; Ponovljeni zakon 10, 18; 14, 29; 24, 19-21; 26, 12-13). Na planinama Ebal i Gerazim, Izrael izgovara prokletstvo nad svakime tko ”pokaže nepravdu strancu, udovici ili siročadi”. (Ponovljeni zakon 27, 19) Mnogi proroci upozoravali su Izrael i njegove vođe neka ne zlostavljaju slabije. (Izaija 1, 17; Jeremija 7, 6; 22, 3; Ezekiel 16, 49; Zaharija 7, 10) 

Amalečani ne čine nažao ženama i djeci kao dio ”kolateralne štete”. Amalečani ne izvršavaju Božje zapovjedi, kao što je činio Izrael, a koje su se odnosile na ubijanje muškaraca, žena, djece i životinja u kanaanskim gradovima. Izrael nije napao Jerihon, Aj ili Hormah kada su muškarci bili izvan tih gradova. Izrael je napao dobro utvrđene gradove, osvojio ih je i ponudio te gradove u dimu i vatri Jahvi. Amalečani posebno ciljaju na žene i djecu, na slabe. Amalek je protiv Izraela. To je narod čiji su način življenja, vrijednosti i vojne taktike u izravnoj suprotnosti protiv svrha koje Jahve ima za čovječanstvo. 

Jeka Amaleka

Hamas nije Amalek. Hamas se ne nalazi izravno pod prokletstvom Jahve. Hamas definitivno nije isto što i palestinski narod. Na tisuće Palestinaca su kršćani i mnogi muslimani Palestinci protive se Hamasu i njegovim nasilnim metodama. Ne možemo uspoređivati Hamas i Amalek i ne možemo opravdavati ili čak predlagati genocid. 

No, taktiku koju je Hamas upotrijebio 07. listopada bila je taktika Amaleka. Hamas nije jedina teroristička skupina koja se bori poput Amaleka. Desetljećima su teroristi koristili žene i djecu kao žive štitove. Indonezijski islamisti koriste žene kao bombašice- samoubojice. Boko Haram koristi djecu kao ”ljudske bombe”, dok su terorističke skupine u Afganistanu ubijale trudne žene i djecu u rodilištima. Kroz svoje metode i odgovore, Izrael riskira postati zrcalo onoga što rade njegovi neprijatelji. 

Bog koji je pročistio Amaleka s ove strane nebesa i dalje je Gospodar svemira. To je isti Bog koji je i dalje odlučan uništiti nasilje, pogotovo nasilne koji napadaju nemoćne. Bog ne samo da mrzi Amalečane, nego i sve ljude koji žele prolijevati krv i činiti nasilje. Bog ”ispituje srca pravednih, ali njegova duša mrzi opake i one koji vole nasilje”.  (Psalam 11, 5) Šest stvari koje Jahve mrzi su: „Oči ohole, jezik lažan i ruke, koje prolijevaju krv nedužnu, srce, koje kuje zle misli, noge, koje brzo trče na zlo…“ (Izreke 6, 17-18) 

Molitva za pravdu

Isus vlada željeznom palicom i razbija narode kao lončariju. (Otkrivenje 2, 27) Isus će sve svoje neprijatelje položiti sebi pod noge. Ne samo Amalečane iz Hamasa, nego svakoga čije je srce okrenuto prema nasilju i svakoga tko mrzi milosrđe. Ponekad Isus poražava nasilnike tako što ih obraća k sebi, a ponekad uništavanjem istih. Bez obzira na način, trebamo moliti Isusa za ostvarenje Njegove pravde. 

Hvala Bogu, imamo molitve, knjige pjesama slavljenja, Psalme, knjigu koja je prepuna molitava za ostvarenje pravde i koja govori o sudu nad opakima. Sada je dobro vrijeme za maknuti prašinu s takvih knjiga i zamoliti Isusa neka istjera i neka se obračuna sa svakim duhom Amaleka, bez obzira na nacionalnost. 

Autor: Peter. J. Leithart; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!