Hoće li se Bog pobrinuti za vaše potrebe?

Hoće li se Bog pobrinuti za moje potrebe? Svatko od nas borio se s ovim pitanjem, na vrlo konkretan način. To pitanje može isprovocirati stvaran strah i stvarnu bol.

Siguran sam da Biblija sadrži bogate resurse u nevjerojatnoj priči:

Ilija Tišbijac, iz Tišbe Gileadske, reče Ahabu: “Živoga mi Jahve, Boga Izraelova, komu služim, neće ovih godina biti ni rose ni kiše, osim na moju zapovijed. Upućena mu je riječ Jahvina ovako: “Idi odavde i kreni na istok i sakrij se na potoku Keritu, koji je nasuprot Jordanu. Pit ćeš iz potoka, a gavranima sam zapovjedio da te ondje hrane. Ode on i učini po riječi Jahvinoj i nastani se na potoku Keritu, nasuprot Jordanu. Gavrani su mu jutrom donosili kruha, a večerom mesa; iz potoka je pio. Ali poslije nekog vremena presuši potok, jer nije bilo kiše u svoj zemlji.“ (1. Kraljevima 17, 1-7)

Pripovijest se dogodila za vrijeme vladavine kralja Ahaba nad Izraelom. Ahab je bio loš tip. (1. Kraljevima 16, 30) Službeno je zamijenio štovanje pravoga Boga, Jahve s lažnim bogom pod nazivom Baal. Nakon toga je okrenuo srca naroda prema tom lažnom bogu, sve dok Jahve nije podigao proroka kako bi srca naroda okrenuo ponovno k pravome Bogu. Bog je demonstrirao svoju silu nad Baalom tako što je prekinuo opskrbu vodom i rekao Iliji neka napusti svoj dom te neka očekuje da će se Bog pobrinuti za njega kod potoka.

Ondje je Ilija bio upisan u sjemenište patnji. Njegovo učeništvo nije bilo orijentirano oko boljih proročkih govora ili oko toga kako povećati broj članova crkve. Umjesto toga, Bog je rekao Iliji neka se pouzda u njega, vodeći Ga jednostavnim obećanjem: „Zapovjedio sam gavranima da te ondje hrane.“ Svakoga dana, gavrani su upravo to činili.

Kao djeca Božja i mi možemo imati pouzdanje da će se Bog pobrinuti za naše potrebe. U nastavku slijede četiri načina kako možemo povećati našu vlastitu vjeru u to da će se Bog vjerno pobrinuti za nas.

1. Počinite u Božjim obećanjima.

Gospodin se neće za svakog pobrinuti na isti način, niti će se za nas brinuti na isti način kako se pobrinu prije. No Bog se brine za nas.

Krist nam govori: „Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrjedniji od njih? Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.“ (Matej 6, 26; 33)

Pavao to ovako objašnjava: „A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isusu.“ (Filipljanima 4, 19) Bog se pobrinuo za ptice, kako bi se one mogle pobrinuti za Iliju. Bog se također brine za vas, ako ste Njegovo dijete.

2. Sjetite se Božje vjernosti u prošlosti.

Bog je naučio Iliju vjeri na početku njegove službe. Pitam se, koliko često se Ilija sjećao dana kada su ga gavrani hranili  i koliko puta mu je to iskustvo obnovilo vjeru. Kako se Bog pobrinuo za vas u prošlosti? Kako je vama pokazao svoju vjernost u prošlosti? Jeste li razmišljali o tome?

Ova je lekcija ključna, jer će biti dana kada će nam izgledati kao da polako nestaje božanska briga za nas. Ilija je ovo iskusio kada ”je potok isušio”. (1. Kraljevima 17, 7) Bog ne uvježbava svoju djecu da Mu vjeruju samo u jednoj situaciji; On često mijenja naše okolnosti, kako bi nas podučio da Mu vjerujemo na nove načine.

Kada se suočite s nesigurnostima sutrašnjice, pozovite svoje srce na počinak u sjećanjima Božje vjernosti. Zapišite načine kako je Bog bio vjeran prema vama. Zabilježite te trenutke i podijelite ih s drugima. Nakon toga recite i njima neka učine isto. Ohrabrite jedni druge na sjećanje na činjenice da je Bog uvijek vjeran.

VIDI OVO: Molitva u potrebi: Konkretne molitve u svakoj potrebi

3. Budite spremni za spektakularne načine Božjeg iskazivanja skrbi za vas.

Ilija je bio beskućnik u tjesnacu, dok su mu ptice donosile hranu od tko zna gdje. To je čudno. Zašto ga je Bog poslao na maleni potok, a ne na snažnu rijeku Jordan? Zašto je odabrao gavrane, nečiste strvinare? Ovo je zasigurno bio posljednji način kao je bio koji židovski prorok očekivao da bi se Bog mogao pobrinuti za njega. No tako djeluje naš Bog. On nas često stavlja u neobične situacije, kako bi Bog mogao biti proslavljen, nakon što se pobrine na nas na neobične načine. Ilija nikada nije propustio obrok. Kroz tu nevjerojatnu brigu za njega, Bog je naučio svoga slugu da će se uvijek brinuti za njega.

Kada se osjećate stiješnjeno i kada apsolutno ne vidite načina kako se Bog može pobrinuti za vašu potrebu, sjetite se da Bog uvijek održava svoja obećanja; i ostvaruje ih na najneobičnije načine.

4. Radujte se zbog onoga kako se Bog trenutno brine za vas.

Trebamo paziti da zbog naših trenutačnih borbi i nedostataka ne zaboravimo i ne zanemarimo načine, kako se Bog sada brine za nas. Nemojmo odgurivati tanjur milosrđa i ne stvarajmo prostor za zabrinutost. Krist nas o tome uči: „Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.“ (Matej 6, 34)

Radujemo li se zbog svega onoga što nam je Bog dao danas? Ili smo usredotočeni na strah zbog onoga što mislimo da nećemo imati sutra? Bog nam možda ne da sve što želimo, ali će nam uvijek dati ono što nam je potrebno. Bog nam je obećao kruh svagdašnji, ali ne i svakidašnju nagradu. Bog nam ponekad daje oboje, no istina je da često moramo prolaziti kroz mračne doline, prije nego što dođemo do zelenih pašnjaka.

Ilija se nije udebljao u onoj dolini, koja se nalazila izvan Jeruzalema. Njegovi džepovi nisu bili puni. Njegov proročki životopis nije postajao sve bolji. No njegova je vjera bivala sve jača. Svaki puta kada bi njegov želudac kruljio, njegovo srce je bilo trenirano da u vjeri kaže: „Dolaze gavrani. Dolaze gavrani.“

Kada smo u iskušenju sumnjati u Očevu vjernost, samo trebamo baciti pogled na ono što je On učinio kroz svoga Sina. Svaki Božji dar, dar je milosrđa, poput krušnih mrvica, koje nas vode do brežuljka koji se zove Kalvarija, na kojem vidimo konačni dar; Sina koji je živio, umro i uskrsnuo kako bi nama dao vječan život. U Njemu, imamo čvrsto obećanje u to da ćemo jednoga dana biti na onome mjestu na kojem rijeke nikada ne presušuju, jer plove iz prijestolja Svemoćnoga. (Otkrivenje 22, 1-2)

Autor: Garrett Kell; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.